Předčasně a hlavně tragicky skončila před necelým týdnem zlínská Barum rallye. Soutěž poznamenala smrt jednoho z fanoušků, kterého zasáhlo havarované auto. Teď se kola jedné z nižších kategorií divácky oblíbené automobilové soutěže roztočí i na jižní Moravě. V sobotu je na programu už dvacátý ročník Rally Vyškov.

Pořadatelé věří, že se podobná situace jako ve Zlíně nebude opakovat. „Ochrana lidí v okolí tratě je pro nás důležitá. Letošní bezpečnostní plán už máme schválený, přesto nasadíme do akce víc lidí, kteří budou pečlivě kontrolovat dodržování pohybu v ochranných zónách. Žádáme proto diváky, aby sledovali závod jen z bezpečných míst," popsal letošní přípravy ředitel závodu Jaromír Palásek.

Potvrzení 68 kilometrů rychlostních zkoušek předcházelo i schvalování tratě od asociace jezdců. „Oproti původním návrhům jsme přidali pouze jeden retardér. Auta jezdí čím dál rychleji, takže na to musíme reagovat i upravováním bezpečnostních zón. Nikdy si ale nemůžete být stoprocentně jistí, co auto v takových rychlostech udělá. Rozhoduje i jakási vyšší moc," doplnil Palásek.

To potvrzuje i závodník Jan Krejča. „Diváky kolem trati periferně vnímám. Snažím se jezdit tak, abych auto zvládl a nic se nestalo, riziko však existuje vždycky. Na Barumce šlo o souhru náhod. Stoprocentní jistota, že se to už nebude opakovat, ale není nikdy," upozornil Krejča. I příznivci rychlých kol vnímají nebezpečí. „Doufám, že fanoušci budou při výběru místa trochu přemýšlet," přál si dlouholetý příznivec rallye Michal Strejt.

Rally Vyškov se letos pojede po roční pauze způsobené neshodami pořadatelů s Autoklubem České republiky. Ten ji až letos opět zařadil do kalendáře národního mistrovství historických automobilů a Poháru České republiky. „Dřív jsme byli součástí sprintrally, ale letos po návratu můžeme jet jen nižší kategorii jako pozorovací závod," vysvětlil hlavní organizátor.

Do sedmi rychlostních zkoušek v celkové délce víc než 68 kilometrů odstartuje v sobotu v devět hodin ráno 63 posádek.

ADMIRAL RALLY VYŠKOV 2012

Termín: 8. září 2012

Místo: Vyškovsko

Počet rychlostních zkoušek: 7

Povrch tratí: 98 % asfalt, 1 % šotolina, 1 % dlažba

Celková délka – rychlostních zkoušek: 68,7 km, rallye: 202,5 km

Počet účastníků: 63 posádek

Program:

9.00 – start Komořany, EDP

9.06 – 1. RZ Komořanská (5,92 km)

9.49 – 2. RZ Kuchlovská (10,10 km)

10.47 – 3. RZ Podivická (15,37 km)

12.53 – 4. RZ Komořanská (5,92 km)

13.36 – 5. RZ Kuchlovská (10,10 km)

14.34 – 6. RZ Podivická (15,37 km)

15.21 – 7. RZ Komořanská (5, 92 km)

15.45 – cíl Komořany, EDP