„Hory blízko sice nemáme, ale jako velký hendikep to neberu. Třeba minulý rok jsme toho na lyžích najezdili víc než leckterý horský klub. Nové Město na Moravě, kde se díky světovým závodům poctivě zasněžuje, leží kousek," nestěžuje si Vít Effenberk, předseda Klubu biatlonu Střelka Brno.

Oddíl funguje už přes třicet let a v současnosti zažívá značný nárůst počtu členů. „Vedle českých biatlonových úspěchů za to mohou i silné populační ročníky," myslí si předseda. „Často ale někdo přijde na trénink a víckrát se neukáže. Zjistí, že biatlon je obrovská dřina," popisuje.

Střelka Brno
- Sport: biatlon a letní biatlon
- Rok založení klubu: 1981
- Sídlo: Základní škola Kneslova (Černovice)
- Nejlepší závodníci: Tereza Vinklárková (mnohonásobná žákovská mistryně ČR v biatlonu i letním biatlonu), Ondřej Hošek (juniorský mistr ČR, český juniorský reprezentant v biatlonu a ve sjezdu na divoké vodě, Petr Balcar (2. na ME ve smíšené štafetě v letním biatlonu, několikanásobný mistr ČR v letním biatlonu)

Brněnští závodníci využívají k tréninku areál Základní školy v Kneslově ulici. Velkou část tedy tvoří příprava na suchu. Proto dosahuje klub výborných výsledků i v letním biatlonu na kolečkových lyžích. „Jezdíme často na soustředění, nebo někam na víkendové pobyty, kde se dá lyžovat," líčí třináctiletá Bára Babánková, kterou na sportu nejvíc baví skvělá parta.

Vedle tělocvičny naleznete v zimě brněnské biatlonisty nejčastěji v uměle zasněžovaném závodním areálu v Novém Městě na Moravě. „Ve všední den se ve tři hodiny sbalíme a vyjedeme. Pak dvě hodiny jezdíme a v devět jsme zpátky v Brně," přibližuje Effenberk.

Ačkoli členské příspěvky pro mladé biatlonisty nejsou ve Střelce vysoké, peněžní náročnost biatlonu spočívá hlavně v materiálním vybavení a soustředěních. „Sezona nás stojí asi dvacet tisíc," upřesňuje Petr Křivánek, jehož čtrnáctiletá dcera Barbora patří k nadějím klubu. „Biatlon dělá i syn. Jsme z Říčan u Brna, kde je také biatlonový klub, ve kterém děti začínaly. Tento sport se nám líbil víc než třeba fotbal," zdůvodňuje Křivánek.

Jako většině sportovních organizací i Střelce chybějí peníze na zkvalitnění podmínek pro přípravu. „Není jich moc, ale díky našim úspěchům se to zlepšilo. Už jsme pořídili i nějaké oddílové vybavení," říká předseda oddílu.