První skupina motorkářů vyjela z Ostravy už o půl osmé. „Prý jede jenom pár lidí," šumí informace mezi motorkáři, kteří na ně čekají v Brně.

Jejich cíl je letenská pláň v Praze. Tam se v poledne sjedou z různých koutů republiky a následně předají poslancům petici za přidělení státních peněz pro Grand Prix. Brněnský sraz pořádá Pavel Carda. „Od malička bydlím v Popůvkách. Jezdím do zahraničí a sleduji, že dost lidí zná Brno už jenom kvůli Velké ceně. Žádná podobně velká akce tady už není. Díky ní znám spoustu cizinců, kteří se sem každý rok vrací," vysvětluje Carda důvody, proč se do akce aktivně zapojil.

Před půl desátou přijíždí hrstka motorek z Ostravy. Na jedné z nich sedí Michal Fojtík, který celou protestní jízdu organizuje. „Pár lidí z Ostravy ještě jede za námi. Nasadili jsme cestovní tempo a trochu jim ujeli," usmívá se bývalý amatérský závodník.

Když akci vymýšlel, věřil v účast deseti tisíc lidí. Nyní vidí realitu. „Myslím, že hodně lidí nepřijelo poté, co ve čtvrtek ministr školství přislíbil letošní Velké ceně dvacet milionů. Ale my chceme systémové řešení. Problém taky je, že jedeme v pátek a mnozí se nemůžou dostat z práce. Ale o víkendu bychom zase neměli komu předat petici," krčí Fojtík rameny.

Asi šedesát motorkářů nasazuje přilby a najíždí na dálnici. Jedou volným tempem v levém pruhu, provoz ale výrazně neblokují. Plánovaná demonstrace se mění spíš v happening.

Z různých směrů se ale nakonec na Letnou sjíždí několik stovek bojovníků za zachování českého závodu v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů. Vedení označeným autem projíždí částí pražského centra a následně předávají petici s více než čtyřmi tisíci podpisy. Trasu mají domluvenou s policií, dopravu pouze lehce zkomplikují.

Účast možná není tak velká, jako pořadatelé doufali, přesto jsou optimističtí. „Věřím, že v létě se sejdeme a oslavíme spolu úspěch naší akce," přeje si Fojtík.

DAVID NEKVINDA