V baru Zelenej sud v brněnské Štefánikově ulici má svou první vernisáž. Vytváří totiž komiksy, od ledna je uveřejňuje na facebookovém profilu s názvem Gaunyho primitivní komiksy. Každý den jeden nový. „Je to jen můj koníček, u kterého se odreagovávám, ale staly se mnohem oblíbenější, než jsem čekal," přiznává Pernica, kterému nikdo z jeho okolí neřekne jinak než Gauny.

Většinou poskládá čtyři fotografie, do „bublin" vloží slova a komiks je na světě. Tvorba mu zabere sotva deset minut. „Dělám ochranku v nočním klubu a skrz tuhle práci se pohybuju různě po Brně. Ze srandy vyfotím kamarády nebo různé postavičky někde v baru či na tréninku. V mobilu mám aplikaci, kde pak s nimi udělám komiks," objasňuje původ svých nápadů.

Ilustrační foto.
Při škrcení se mi už stmívalo před očima, říká zápasník Pernica o premiéře v MMA

Zdeněk Pernica od ledna uveřejňuje své komiksy na facebookovém profilu s názvem Gaunyho primitivní komiksy.Svými jednoduchými výtvory chce hlavně pobavit, ale nebojí se ani kontroverznějších témat. „Většinou jde jen o srandu, abych lidem aspoň trošku zvedl náladu, ale dávám do nich i některé svoje názory. Nemám rád alkoholiky a feťáky, což v komiksu nějak využiju," říká sedmadvacetiletý Pernica.

Často si bere na paškál známé osobnosti jako Václava Havla, Karla Gotta či francouzského herce Jean-Paula Belmonda. „Vážím si sportovců a lidí jako Belmondo, pro mě představuje velkého frajera. Je to výborný kaskadér, herec a sportovec, takže ho v komiksech znázorňuji jako svého kamaráda," podotýká dvojnásobný mistr republiky v kickboxu a trojnásobný v thajském boxu.

Nezřídka ve svých výtvorech zesměšňuje také nacistického vůdce Adolfa Hitlera. „Je to záporná postava, která se podle mě do takových komiksů hodí. Rád si z něho dělám srandu, protože je to pro lidi tabu," povídá bronzový evropský medailista z klubu Muay Thai Brno.

Brněnská radnice. Ilustrační foto.
Před magistrátem protestovali Slušní lidé. Vadí jim projekty zaměřené na cizince

Tvorba komiksů ovšem jen vyplňuje jeho volný čas. „Gauny" je ještě pořád doma v ringu, i když od thajského boxu přechází k boxu. „Thajbox dělám už třináct let, vybojoval jsem plno zápasů i nějaké tituly a trochu mě omrzel. Začal jsem tréninky střídat i s boxem a strašně mě chytl. Našel jsem zase motivaci i chuť zápasit," vysvětluje.

Trenér Jaromír Andert ho proto oslovil, aby za brněnský Knokaut boxoval první ligu. Ze sedmi soubojů prohrál jediný. „Začalo mě to bavit ještě víc, jenže přišla nová pravidla a boxeři, kteří měli v jiném bojovém sportu profizápas, už nesmí amatérský box provozovat. Jediné východisko pro mě je profiring," sděluje Pernica, který v thajském boxu absolvoval 50 zápasů, z nichž 34 vyhrál a 11 knokautem.

Zda vedle bojových sportů prorazí i jako komiksový umělec, zjistí dnes od čtyř hodin odpoledne v baru Zelenej sud. „Chci se sejít s kamarády a lidmi, kterým se můj primitivní humor líbí. Když bude mít úspěch, budu vernisáže dělat častěji. Zatím to úspěch má," dodává Pernica.