Zájemci tak v jeden den na jednom místě navštíví stánky největších brněnských klubů ve svých odvětvích. Jejich zástupci zaplní plochu od bývalého hokejového stadionu až k fotbalové aréně. „Děti si na jednom místě vyzkouší různé sporty, hodí si na koš, přepinknou volejbalovou síť, vystřelí na fotbalovou či hokejovou branku. Rodiče dostanou letáky a děti si vyberou sport, který je baví," sděluje Koudelka.

Pro jejich doprovod připravuje unie autogramiády členů seniorských týmů či besedy s legendami klubů. Brněnský týden sportu vyvrcholí následující víkend, kdy se otevře až dvacet sportovišť. „Ukážeme návštěvníkům zázemí stadionů, pro děti chystáme doprovodné atrakce, opět se ukážou i sportovní osobnosti," líčí.

Česká unie sportu zároveň představí projekty, kterými pomůže rodičům s placením příspěvků. „Třetina z nich na ně nemá peníze, protože český sport je podfinancovaný. Kluby totiž nedostávají peníze ze státního rozpočtu. To je i problém výchovného, kluby nemají peníze, aby ho odpouštěly nebo zlevnily příspěvky, když je výchova stojí tolik peněz. Sport v České republice platí rodiče, pak města a kraje," upozorňuje manažer.

Podle něj kluby doplácejí na to, že se jim vrátí pouze nepatrný zlomek peněz, které odvedou do státního rozpočtu. „Celorepublikově přichází do státní kasy dvaapadesát mi-liard korun formou daně za nákup sportovního vybavení, placení kroužků dětí a další aktivity. Ale stát přispívá na sport jen třemi miliardami. Takže když se ozývá například brněnský Automotodrom, že Velká cena České republiky vydělává státu dvě stě milionů, má pravdu, ale může se ozvat každý klub, protože ostatní sporty jsou stejně i víc bité," hlásí manažer.

Zároveň si pochvaluje spolupráci s Magistrátem města Brna a Jihomoravským krajem, který na dubnovém zastupitelstvu odsouhlasil dotaci 35 milionů korun na činnost 350 klubů jižní Moravy a dalších osm milionů na mládež. „Máme jediný kraj, kde funguje plošná podpora klubů. Letos navýšil příspěvek do sportu už o třicet milionů, což je skvělé," dodává Koudelka.