Na domácích palubovkách záležitost běžná, ovšem třaskavé brněnské derby mezi basketbalistkami Žabovřesk a Valosunu se v příští sezoně může přesunout také na ty evropské. Existuje reálná varianta, že oba celky na sebe narazí v Eurocupu, kam je proti sobě svedl sobotní los evropských pohárů.

Oba kluby se střetnou v případě, že Žabiny neuspějí v kvalifikaci prestižnější Euroligy, kde se v dvojzápase střetnou se španělskou Salamankou. „Žabinám určitě přeju Euroligu, protože je to klub s obrovskou tradicí," bránila se derby kapitánka Valosunu Kateřina Sedláková.

Do Euroligy se přihlásilo sedmnáct celků, jeden proto musí ještě před základními skupinami z kola ven. „O naší účasti v kvalifikaci rozhodl koeficient, kam se započítaly výsledky za poslední tři sezony," vysvětlil trenér Žabin Jan Bobrovský.

Zkušeného stratéga a kouče klubových šampionek Evropy z roku 2006 do zářijové kvalifikace čeká skládání nového družstva. Tým v minulých dnech postihly i odchody talentovaných juniorek Sarah Beránkové do Valosunu a Anety Mainclové do VŠ Praha. „Odchod Mainclové mě překvapil, protože dostávala velký prostor. Beránková chce hrát víc, asi cítí ve Valosunu větší šanci," řekl Bobrovský.

Z opor z minulé sezony již oznámila odchod do Španělska Michaela Stejskalová, na zahraniční angažmá míří také Kateřina Hindráková.

Do Euroligy se klub z haly Rosnička přihlásil pod novým názvem BK Žabiny Brno, dosud vystupoval jako Imos Brno. „Název ještě není konečný, jelikož nyní nemáme generálního partnera. Proto nyní nemůžu přiblížit ani podobu kádru. Uvidíme, možná nám název nakonec zůstane," sdělil Bobrovský.

Oproti Žabinám má jasněji ohledně soupeřů v Eurocupu Valosun, který ve skupině G čeká také italská Neapol a maďarský Miškolc. „Všechny celky jsou silné, oproti Středoevropské lize, kterou jsme hrály dosud, to bude asi nesrovnatelné," uvedla Sedláková.

„Soupeři jsou zajímaví a naši fanoušci se mají na co těšit. Napínavé bude čekání na soupeře z Euroligy," dodal trenér Valosunu Marian Svoboda.

Počítat může i se Sedlákovou, která zvolila setrvání v Brně. „Přesvědčil mě právě Eurocup, chtěla jsem udělat další krok vpřed," dodala česká reprezentantka.

Los Euroligy basketbalistek
- SKUPINA A: Fenerbahce Istanbul, Galatasaray Istanbul, Dynamo Kursk, Good Angels Košice, Schio, Villeneuve D'Ascq, Šoproň, Žabiny Brno/Salamanka.
- SKUPINA B: USK Praha, Jekatěrinburg, Bourges, Naděžda Orenburg, Kayserispor, Wisla Krakov, Castors Braine, Girona.

Los Eurocupu
- SKUPINA G: Žabiny Brno/Salamanka, Aluinvent Miskolc, Valosun Brno, Neapol.