Mužský basketbal a Brno? To je pojem. Ovšem z minulosti. Dvojnásobná účast ve finále prestižního Poháru mistrů, k tomu 23 titulů mistra republiky. Devadesátiletá historie tohoto sportu v Brně dostala v posledních rocích nemilosrdné rány v podobě krachů, přesunů a odstoupení z nejvyšší soutěže. Nyní se ligový basketbal do Brna vrací, i když zatím jen ve druhé nejvyšší soutěži.

Opakování překotných změn v posledních sezonách má zamezit klub JBC Mmcité Brno s manažerem Jakubem Koudelkou a šéftrenérem Miroslavem Pospíšilem. Mládežnická akademie klubu navíc táhne talenty z celé jižní Moravy, kteří mají oživit zašlou slávu.

Celek v loňské sezoně hrával pod hlavičkou Prostějova B. „Chceme klub hlavně stabilizovat. O postup se zatím nerveme, ale rádi bychom hráli co nejvíc nahoře. Nejvyšší soutěž chceme do Brna vrátit," prohlásil Koudelka. „Bez ní si to tu nedovedeme představit," potvrdil legendární kouč Pospíšil.

Jihomoravský celek se opře o tradiční dávku patriotismu. Ligový tým jako trenéři povedou bývalí hráči basketbalové Zbrojovky Libor Jeřábek s Petrem Němcem. V létě se navíc vrátili zkušení matadoři Michal Norwa s bývalým reprezentantem Štěpánem Vrublem. „Jsme na tom líp než loni. Máme k dispozici zhruba patnáctku hráčů. Na zkušených borcích to samozřejmě bude stát," povídal kouč Jeřábek, který se chce s týmem protlačit do play off.

Brno hodlá těžit z kvalitní mládeže, které se sportovní krize tolik nedotkla. Jako jediný celek v republice dostalo týmy v kategoriích do devatenácti, sedmnácti i patnácti let mezi nejlepší čtyřku. „Každý rok nám doroste několik kluků, a ti doteď neměli kde hrát. Nyní si můžeme vybírat správné typy do áčka," liboval si Koudelka.

Právě na výchově mládeže klub stojí. Ty nejmenší hledá jen v Brně, středoškoláci pocházejí z celého regionu i vzdálenějších míst. „Společně s Pardubicemi a pražským USK máme jako jediní status Vrcholové sportovní centrum mládeže. Váže se na extraligový tým, takže spolupráce s Prostějovem pokračuje dál," podotkl Koudelka.

V dresu Brna tak do každého zápasu zasáhne přinejmenším deset basketbalistů mladších 23 let.

Domácí duely uvidí basketbaloví příznivci v hale Moravské Slavie. Ta momentálně prochází přestavbou, stěhují se do ní sekretariáty řady sportovních svazů. „Vůbec neodhaduju, kolik na nás bude chodit diváků. Je jasné, že všechny zajímá hlavně nejvyšší soutěž," dodal manažer. Úvodní střetnutí s Plzní je na programu už v neděli v pět hodin odpoledne.