Dva okruhy centrem města v celkové délce 21,097 kilometru zvládl za 1:10:18 hodiny. O minutu porazil vítěze premiérového ročníku Daniela Orálka, ultramaratonce Moravské Slavie Brno. „Byl to pro mě první závod v sezoně a od začátku mi bylo jasné, že se kvůli větru nedá běžet na nějaký dobrý čas. Na čele jsme se od začátku střídali s Danem Orálkem, kterému jsem poodběhl na konci prvního kola, a pak už dokončil závod sám," uvedl čtyřiatřiceti­letý vítěz.

I přes silný vítr zaostal Kučera jen o 47 sekundy za loňským traťovým rekordem, který vytvořil Elisha Kiprotich Sawe z Keni. Orálek o patnáct sekund porazil třetího Jiřího Čípa. „Bohužel se rozhodlo na devátém kilometru, kde mi trochu došla šťáva. Pak už jsem chtěl jen doběhnout," řekl Orálek.

Ženám vládla Soňa Vnenčáková z Moravské Slavie. Brněnskou desítku vyhrál za 37 minut její oddílový kolega Patrik Sochor a mezi ženami Alice Prokešová z brněnského Olympu.

Na startu se objevilo 2260 účastníků. „Coby běžeckému novici mi trať přišla hlavně dlouhá a svým profilem náročná, ale od toho jsme sportovci, abychom překonávali osobní výzvy. Líbila se mi možnost zaběhat si na místech, kde to normálně nejde," pravil jeden z aktérů půlmaratonu Tomáš Trnka z Brna. „Jen nám doma nejezdí výtah a špatně se mi šlo ze schodů," popsal s úsměvem následky zdolání 21 kilometrů.

Vinou chladného počasí a větru byla účast o něco menší menší, než pořadatelé čekali. Přesto rekordní. „Rok od roku je akce populárnější, ale počasí si vybralo svou daň a zůstaly nám desítky nevyzvednutých startovních čísel," připustil ředitel klání Aleš Čtvrtníček.

Přehled vítězů

Brněnský půlmaraton:

Martin Kučera (VSK Univerzita Brno) – 1:10:18 hodiny

Soňa Vnenčáková (Moravská Slavia Brno) – 1:27:29 hodiny

Brněnská desítka:

Patrik Sochor (Moravská Slavia Brno) – 37 minut

Alice Prokešová (AK Olymp Brno) – 44:14 minuty