Rázně odpovídá vedení Volejbalu Brno na poslední neúspěšnou extraligovou sezonu. Ta pro Jihomoravany skončila už v březnu po základní části, po čtyřech letech se nepodívali do play off. Na nový ročník skládá brněnský klub slušnou údernou sílu, která jej posune v tabulce výš. S týmem trénují Michal Hrazdira a Zdeněk Haník mladší.

První je bývalý a druhý současný český reprezentant, oba už v klubu hráli. „Zapojili se do přípravy a o víkendu 
s námi absolvují turnaj, rádi bychom se s oběma dohodli na spolupráci. Posunou naši sportovní laťku výš," věří předseda představenstva klubu Martin Gerža.

Hrazdira v Brně strávil čtyři roky, které jej katapultovaly do zahraničního angažmá. Po angažmá v rakouské Vídni strávil šest sezon v italské Serii A2, rok hrál nejvyšší francouzskou soutěž v Lyonu a uplynulý ročník v italském Coriglianu. „Chtěl jsem v zahraničí sám sobě něco dokázat, ale v současně době už ekonomická síla v cizině není tak velká jako dřív. Dostal jsem z Brna konkrétní nabídku a lákalo mě, že vedení chce vybudovat schopný tým," popisuje svoje rozhodování devětadvacetiletý smečař Hrazdira.

Nabídky z jiných extraligových klubů odmítl. „Žena je z Brna, žijeme tady a zlákala mě i nabídka. Zázemí je tady na dobré úrovni, až mě překvapilo, co všechno se tady vybudovalo," pochvaluje si volejbalista, jenž z Brna odešel v roce 2007, kdy týmu spolu s Haníkem pomohl do semifinále extraligy.

Nahrávač Haník strávil na jihu Moravy jeden ročník, uplynulou sezonu hrál ve švýcarském Amriswilu. „Hledali jsme někoho k Hrazdirovi a padla volba na něj. Na koho taky jiného, když je to nejlepší český nahrávač," šibalsky se usmívá Gerža.

Syn předsedy Českého volejbalového svazu Zdeňka Haníka reprezentoval ve Světové lize a usiloval o účast na říjnovém mistrovství Evropy. Ve sbírce má titul slovenského šampiona s Bratislavou a českého s Ostravou.

Na dvojici zkušených hráčů bude patrně v příští sezoně brněnská hra stát. „Michal má rád těžké situace, přijímá zodpovědnost, je to klasický tahoun na hřišti i v šatně. Zdeněk je zase reprezentační nahrávač," vyzdvihuje šéf Volejbalu Brno.

Zkušený Hrazdira se vůdčí role nezříká. „Ani nechci nic jiného, nikdy se nespokojím s vedlejší kolejí. Na tlak jsem si v zahraničí zvykl, tam se od cizinců čeká dvojnásobek než od domácích hráčů. Pro každého sportovce je to výzva a pokusím se, aby mužstvo těžilo z mých zkušeností," slibuje smečař.

Z loňského kádru opustili Brno pouze mladíci Adam Rychecký a Radim Hruška, z ruské Superligy naopak míří na jih Moravy ještě třiatřicetiletý přihrávající smečař Vladimir Sucharev. „Chceme opravdu uspět, proto budujeme konkurenceschopný tým. Náš cíl je postup do play off z co nejlepší pozice," dodává Gerža.

Brněnské posily

MICHAL HRAZDIRA

Narozen: 21. října 1985 v Jihlavě

Pozice: smečař

Smečařský dosah: 345 centimetrů

Blokařský dosah: 320 cm

Předchozí kluby: Velké Meziříčí, Volejbal Brno, Aon HotVolleys Vídeň, Bassano Volley, Edilesse Cavriago, Česnstochová (Polsko) NGM Mobile Santa Croce, Vero Volley Monza (vše italská série A2), ASUL Lyon (Francie), Caffè Aiello Corigliano

ZDENĚK HANÍK mladší

Narozen: 11. července 1986 v Opočně

Pozice: nahrávač

Smečařský dosah: 330 centimetrů

Blokařský dosah: 315 cm

Předchozí kluby: Bratislava, Volejbal Brno, Příbram, Ostrava, Volley Amriswil (Švýcarsko)