Severočeši se přitom museli obejít bez zraněného univerzála Adriana Patuchy, ale Jakub Vencovský jej výborně zastoupil a s dvaceti body byl nejproduktivnější hráč prvního vzájemného utkání. „Nervózní jsem nebyl, do finále nervozita nepatří," řekl Vencovský České televizi. „Moc jsem toho nenahrál, o to větší mám chuť. Hráli jsme dobře všichni na servisu, tím si to strašně ulehčujeme," radoval se.

Brno si ani v jednom setu nevynutilo dramatickou koncovku, postupně prohrálo 20:25, 17:25 a 19:25. Nepomohlo ani prostřídání sestavy, ve druhém setu šly na chvíli ze hřiště i hlavní opory Michal Hrazdira, Zdeněk Haník či Sergej Andrianov. „Liberec hrál výborně, nebyli jsme schopní dostat se do naší hry," připustil Hrazdira.

Libereckou sestavu skvěle dirigoval nahrávač Janouch, spoluhráči mu pozici ulehčili výborným příjmem a také účinným útokem. „Kuba Janouch exceloval, nedařilo se nám číst jeho hru, měl přihráno a dával to na jedny ruce," ocenil výkon liberecké opory zklamaný Hrazdira.

Po prvním střetnutí tak má k mistrovskému poháru blíž sedmnáctinásobný šampion. „Odehráli jsme výborný zápas, koncentrovaně od prvního do posledního míče. V sezoně jsme protočili dvanáct lidí a nespoléhali na základní šestku, teď se nám to vrací," radoval se liberecký kouč Michal Nekola.

Brňané, kteří se do finále probojovali po 26 letech, mají šanci sérii srovnat už v pondělí, kdy je na programu druhý finálový duel. V Liberci startuje deset minut po šesté večer.

Finále play off volejbalové extraligy mužů
1. zápas:
Dukla Liberec – Volejbal Brno 3:0 (20, 17, 19)Nejvíc bodů: Vencovský 20, Kriško 15, Leikep 11 – Andrianov 7, Hrazdira a Smrčina 6, Goodell, Klapal a Zmrhal 4. Smeče: 45:32. Bloky: 9:2. Rozhodčí: Krtička, Renčín. Stav finálové série: 1:0.

O 3. místo – 1. zápas:
České Budějovice – Karlovarsko 3:0 (22, 30, 20).