Už žádná baráž nestojí brněnskému basketbalu v cestě k účasti v nejvyšší domácí soutěži. Klub JBC mmcité postupuje podle zjištění Deníku Rovnost do Mattoni Národní basketbalové ligy přímo.

Největší moravské město a dřívější basketbalová bašta tak bude mít opět po dvou letech svého v zástupce mezi českou elitou. „JBC Brno jsme přijali do Mattoni NBL," potvrdil v úterý sportovní ředitel soutěže Zdeněk Ringsmuth.

Jihomoravský tým měl původně o svém přesunu o soutěž výš ještě bojovat s druhým úspěšným prvoligovým semifinalistou Hradcem Králové a dvěma nejhorší celky národní ligy. Přišel ale obrat. „Kluby Mattoni NBL se shodly na rozšíření soutěže o jednoho účastníka na čtrnáct týmů. Vzhledem k tomu, že Hradec Králové se do baráže nepřihlásil, zrušila se a zbylí tři účastníci postupují přímo. Včetně JBC," přiblížil situaci Ringsmuth.

Vedení brněnského klubu už v úterý novinku oslavilo. „Víc než starosti ze zajištění následující sezony nyní převažuje radost, protože jdeme nahoru sportovní cestou," těšilo sportovního manažera Jakuba Koudelku.

Některé hráče informace příjemně překvapila. „Sice jsem něco takového předpokládal, přesto mě zpráva mile zaskočila. Vítám, že nemusíme hrát baráž," svěřil se rozehrávač Ondřej Šiška.

Výhoda zázemí

Vedení JBC nyní čeká práce připravit tým na vstup do nejvyšší soutěže. „Důležité je, že nestavíme klub na zelené louce, ale máme silnou základnu mládeže. Teď si sedneme se sponzory, městem i krajem a budeme jednat. Stejně tak s hráči. Je jasné, že kádr potřebujeme posílit," přiblížil Koudelka.

V nejbližších dnech musí řešit i situaci kolem domácího prostředí v hale Moravské Slavie, která nevyhovuje řádům národní ligy. Mužstvu tak hrozí přesun zápasů na Vodovu. „Toho se obávám. Stačí se podívat na fotbalovou Zbrojovku. Královo Pole není u diváků oblíbené, nezvykli si tam chodit," tvrdil šéftrenér klubu Miroslav Pospíšil.

JBC navazuje na devadesátiletou tradici basketbalu v Brně. Nejslavnější éru zažil tento sport na jihu Moravy v šedesátých letech, kdy hrála Zbrojovka dvakrát Pohár mistrů evropských zemí. Kromě toho si připsala i dvacet československých titulů a tři české.

Postupně ale sláva slábla. Krize vyvrcholila v roce 2008, když zkrachoval klub BC Brno a město poprvé přišlo o nejvyšší soutěž. Návrat na vrchol přišel o rok později se vznikem Basketballu, který získal licenci z Liberce.

Klub ale v nejvyšší soutěži vydržel jen dvě sezony. V květnu 2011 majitelé oznámili, že kvůli nedostatku peněz nebude hrát v nejvyšší soutěži.