Nepovedený závěr pohledného utkání štval hostujícího kouče i hráče. „Je to ztráta, chtěli jsme určitě tři body, když už jsme vedli 2:0. Zaspali jsme, jak jsme dali druhý gól, pak jsme nabídli vzadu zbytečnou branku. Škoda, mohli jsme mít tři body,“ litoval brněnský obránce Michael Kršák.

všem smutek po ztracených penaltách cítili také domácí, zvlášť když Jan Havlíček ještě před koncem normální hrací doby nastřelil břevno. „Za stavu 0:2 bychom bod brali, ale na konci jsme měli šance, právě Havlas dal břevno. Je škoda, že jsme nedali třetí gól, když hosté byli tak nalomení,“ mrzelo domácího hráče Zdeňka Fladra.

Na gól čekala slušně zaplněná tribuna v areálu Červená zahrada až do čtyřicáté minuty, rozhodně se však diváci nenudili. V chladném listopadovém večeru viděli ofenzivní fotbal plný osobních soubojů a šance na obou stranách. Pochvalu si vysloužili oba mladí gólmani, jak blanenský Jakub Klimeš, tak brněnský Dominik Kunický. „Chtěli jsme od začátku hrát odzadu, obrany fungovaly. Je to derby, takže bylo vyhrocené jako vždycky,“ pronesl Kršák.

Právě až brněnský zadák zlomil bezbrankový stav, když uklidil do sítě skvělou přihrávku od Davida Presla. Za deset minut se ocitl na správném místě po rohovém kopu Patrika Levčíka a připsal si druhou branku. Jenže pohodlné vedení hosté záhy ztratili, parádní ranou do horního růžku se blýskl Fladr. „Dostal se ke mně odražený balon po standardce, skočil mi na vápno, dal jsem si ho na svoji silnější levou, jen jsem míč tak nakopl a spadl tam,“ hlesl lakonicky blanenský střelec.

Sedm minut před koncem si bohužel pro Brno vybral slabou chvilku jeden z nejzkušenějších hráčů výběru, univerzál Levčík. Světový šampion z Tuniska zbytečnou minelou nabídl míč reprezentačnímu spoluhráčovi Ondřeji Paděrovi, který jej před prázdnou branku předložil Janu Koudelkovi – 2:2. Emotivní závěr pak už přinesl jen žluté karty. „Derby bývá trošku tvrdší, ale každý hraje velký fotbal a je na to zvyklý. Jak jsme na hosty trošku nalezli a začali je dorážet, vzešly z toho aspoň nějaké šance,“ podotkl Fladr.

V penaltovém rozstřelu se radovali Brňané, když všichni tři exekutoři Pavel Outrata, David Presl i Stanislav Lerch s přehledem skórovali, zatímco hned prvního střelce Blanenska Filipa Studeného vychytal hostující gólman Kunický.

Brno poskočilo v tabulce na čtvrtou pozici, na vedoucí Blanensko ztrácí dva body. „Poslední tři zápasy jsme vyhráli, jsme ve středu tabulky a ještě můžeme zabojovat o první tři místa. Medailové ambice určitě máme, uvidí se, zda budou nejvyšší,“ pravil Kršák.

Malá kopaná. Brňané v červeném. Ilustrační foto.
Brno zapracovalo na odstranění pohodlí, obává se jihlavský trenér

Do konce podzimní části Superligy malého fotbalu už schází pouze nedělní dohrávka Mostu s Prahou. Severočeši jsou druzí o bod za Blanenskem, šestá Praha ztrácí na lídra tři body. „Když skončíme do druhého místa, bude to určitě úspěch pro celý blanenský kraj. Až na výjimky můžeme být se všemi zápasy spokojení. Chceme skončit co nejvýš, uvidíme, jak bude vypadat jaro,“ dodal Fladr.

Obhájce titulu z Brna povedeným závěrem vylepšil špatný dojem z úvodu podzimu, kdy prohrál tři ze čtyř střetnutí. „Nakonec s podzimem panuje spokojenost. Začali jsme opravdu špatně a na dva zápasy jsme se nesešli. Jak v Praze, tak v Pardubicích to byla katastrofa s množstvím hráčů i úrovní. Ze zbývajících utkání, kdy jsme se sešli, jsme prohráli jenom s Mostem, jinak jsme udělali body, takže jsme podzim na konci zachránili. Pořád jsme ve hře o první příčky. Ztrácíme dva body na Blanensko, když Praha vyhraje v Mostě, dostane se taky na třináct bodů jako Blanensko, což bude po podzimu strop. Dva body ztráta znamenají jeden zápas, který s týmem sehrajeme o všechno. A kdo bude v čele, nemá to jednoduché, to jsme absolvovali loni, každý zápas jsme museli obhajovat první místo,“ připomněl brněnský kouč Zdeněk Táborský.

V jarní části Brno určitě zaútočí na medailové pozice, pokud se trenérovi nerozpadne kádr jako před cestami do Prahy a Pardubic. „Nikomu nevyčítám, jak se to rozsypalo. Pracoval jsem s tím, co mám, aspoň jsem poznal nějaké nové hráče a vyzkoušel. Zatímco loni jsme točili třináct hráčů, kteří dokola hráli, na podzim bylo strašně moc změn. Tým potřebujete typologicky poskládat dohromady, je tam nějaký bojovník, organizátor, tvůrce hry, střelec. Jenže teď jsme hráli s těmi, kteří nám zbyli a někteří se k sobě nehodí, což se strašně těžko skládá. Doufejme, že se na jaro někdo uzdraví. I v Boskovicích jsme mohli přidat kvalitu, chyběli Gruber, Zrzavý, Mica, Zezula, Macko nebo David Cupák, kteří mají srovnatelnou nebo lepší kvalitu než ti, kteří hráli. Nechtěl jsem však do toho sahat, rád hraju s těmi, kteří se tomu věnují a mají zájem. Nikoho nepřemlouvám, na to jsem tvrdý, vždycky se mi vrátí, že dám někomu důvěru jako Preslimu. Zkušeně to odkope, v Boskovicích proměnil penaltu, hraje v základu a patří tam,“ zmínil brněnský kouč například Presla.

Blanensko – Brno 2:2 (0:0), pokutové kopy 1:3
Branky: 52. Fladr, 53. Koudelka - 40. a 50. Kršák.
Rozhodčí: Tesař – Oulický. ŽK: Doubravský, Kunický, Pospiš (všichni Brno). Diváci: 150.

Blanensko
: Jakub Klimeš – Ondřej Paděra, Zdeněk Traxl, Jakub Sedlák, Jan Havlíček, Filip Studený, Jan Koudelka, Pavel Hloch, Filip Adamec, Jan Horák, Jan Minx, Zdeněk Fladr.
Brno: Dominik Kunický (Zdeněk Sára) – Čeněk Cenek, Michael Kršák, Patrik Levčík, Tomáš Selinger, Stanislav Lerch, David Presl, Bohumír Doubravský, Tomáš Pospiš, Pavel Outrata.