Brno je tak zpátky ve hře o postup. „Neskutečný zápas, prohrát doskok celkem o 20, povolit 33 útočných doskoků a stejně vyhrát. Musím vzdát hold hráčům, že i za těchto podmínek vyhráli. Dobře jsme četli jejich obranu a dávali jsme důležité koše v důležitých momentech. Máme první vítězství a věřím, že zítra přijde podobný počet diváků a vytvoří kulisu, která nám pomůže k dalšímu vítězství," radoval se po zápase Luboš Bartoň, asistent trenéra Basket Brno.

Líšeňský fotbalista Jakub Černín (v bílém) si zahrál i v derby proti Zbrojovce.
Triumf s Brnem odmítl a dál usiluje o baráž. Máme to ve svých rukou, říká Černín

Opavští vstoupili do utkání dobře. „Dařilo se nám na útočné polovině. Náš výkon v prvním poločase nebyl špatný,“ řekl opavský trenér Petr Czudek. Opavští si drželi po dvaceti minutách sedmibodový náskok. Opět se jim dařilo skvěle v útoku. K výbornému výkonu se rozehrál kapitán Jakub Šiřina.

Klíčem k osudu třetího utkání bylo jeho třetí hrací období. „Nedokázali jsme se trefit. Klobouk dolů před Brnem, jak velkou snahu vyvinulo k tomu, aby třetí zápas vyhrálo,“ pokračoval v zápasovém rozhovoru šéf opavské lavičky. „Třetí čtvrtina rozhodla o osudu zápasu. My jsme snažili s výsledkem něco udělat. Tentokrát se ke Kubovi Šiřinovi ale nikdo nepřidal,“ povzdechl si opavský kouč. „Musíme dobře zregenerovat a ukázat si chyby, které jsme dělali,“ řekl ještě Czudek.

Další zápas je na programu v Brně už v sobotu. Začíná v šest hodin večer. „Jsem rád, že jsme ten zápas zvládli, prohrávat 0-3 by bylo už dost těžké na otáčení, porazit Opavu čtyřikrát za sebou. Nezačali jsme úplně dobře, hlavně v obraně, pouštěli jsme je k útočným doskokům. Ve druhém poločase jsme se krok po kroku dostali před ně, dali jsme 95 bodů. Dobrá výhra, zítra se to pokusíme zopakovat," prohlásil brněnský rozehrávač Roman Marko.

Brokoví střelci Jakub Tomeček, Jan Zámečník a Tomáš Nýdrle (zleva) slaví týmové zlato na světovém poháru v Lonatu.
Nejlepší je porazit Italy u nich doma, říká Tomeček po zlatém triumfu týmu

Na rozdíl do domácích duelů se tentokrát tolik střelecky neprosazoval opavský Keenan Gumbs. „Snažil se hrát přes hráče, kteří ho bránili, ale tolik mu to nešlo. Měl trojky 9/1, což se číslům z domácích zápasů nepodobalo. Některé střely měl i otevřené, ale nedal. Musíme zvednout hlavy a dobře se připravit na čtvrtý zápas,“ uzavřel kouč BK Opava.

Brno – BK Opava 95:88 (23:26, 47:54, 73:71)
Body: Mickelson 19, Mishula 16, Bálint 12, Puršl 11, Marko, 10, Körner 8, Krakovič 7, Nečas 6, Djuričič 6 - Šiřina 16, Gumbs 12, Švandrlík 11, Kvapil 10, Slavík 9, Markusson 8, Gniadek 7, Kouřil 7, Jurečka 5, Zbránek 3. Rozhodčí: Matějek, Kučírek, Kapaňa. TH: 25/33:21/31. Trojky: 6:9. Doskoky: 39:58. Fauly: 29:29. Diváci: 1187. Stav série: 1:2.