Brněnské florbalisty si do úvodního kola play off vybral druhý celek základní části Vítkovice. Soupeř, kterého si jihomoravské mužstvo nejméně přálo. „Od ideální volby to má daleko,“ potvrdil obránce pátého týmu tabulky Jakub Kočí.

„Rozhodně se nabízely lepší varianty, třeba Ostrava. Pokud ale chceme něco dokázat, musíme si poradit,“ dodal nejzkušenější brněnský hráč Libor Schneider.

Podle florbalistů stojí za neoblíbeností severomoravského mužstva především jeho herní styl. „Praktikuje nátlakový systém, takže vás nenechá rozehrát, neustále napadá a drží míček. Moc si s ním nezahrajeme, budeme ho mít na hokejkách asi jen třetinu času,“ popsal hru Vítkovic ligový rekordman.

Napínavý výběr soupeřů sledovali hráči po nedělním vítězství 10:1 nad Havířovem v závěrečném kole základní části odděleně. „Kluci uvažovali, že půjdou někam do hospody, ale nakonec z toho sešlo. Jen jsme si pak sdělovali dojmy. Radostná slova to ale rozhodně nebyla,“ přiznal Kočí.

V hlavní roli taktika

Od loňské sezony si týmy na prvních třech místech po základní části vybírají soupeře do čtvrtfinále. „Rozhoduje hned několik důvodů: síla protivníka, aktuální forma a také vzdálenost mezi městy,“ poodhalil klíče výběru kapitán Buldoků Martin Koutný.

V obou případech si Jihomoravany zvolily právě Vítkovice. „Vyhovuje nám jejich styl hry. Brno byla druhá volba hned po Havířovu, který si vybral první Tatran,“ vysvětlil na webových stránkách klubu tah svého celku trenér Radomír Mrázek.

Série hraná od letoška nově na čtyři vítězství startuje v sobotu na severu Moravy. Následující víkend se přesune do Brna. „Jistota minimálně dvou domácích zápasů je příjemná, ale zase se tím snižuje šance mužstev z druhé poloviny tabulky na překvapení. Při tomto systému se prokáže spíš síla zkušenějších týmů,“ uvedl prezident Bulldogs Brno Miroslav Mikšl.

BRNO VS. VÍTKOVICE (v základní části)

Vzájemné zápasy: 4:9, 6:11

Bodů: 36×54

Vstřelených branek:  163x148

Obdržených branek: 133x92

Úspěšnost přesilovek: 45 % x 43 %

Úspěšnost oslabení: 67 % x 62 %

Trestných minut: 149×86

Počet střel: 636×773

Průměrné divácké návštěvy na domácích zápasech: 310×294

Nejproduktivnější hráč: Ondráček 54 (37+17) x Tokoš 43 (24+19)

Brankář s nejvyšší úspěšností zákroků: Kejík 82 % x Souček 84 %