„Nervózní jsem jen trošičku, jinak než když je člověk na velké akci poprvé. Spíš cítím natěšení, že jsme konečně zase postoupili na Euro,“ vyhlíží první utkání skupiny D osmadvacetiletá spojka.

Po třech letech se reprezentace opět objeví na vrcholné akci a kvůli zranění bez nejlepšího házenkáře roku Tomáše Babáka. Na spojkách to tedy na sebe vezme Ondřej Zdráhala a komunikativní Bečvář.

„S Ondrou si hodně sedíme stejně jako s Tomem. Jsme všichni menšího vzrůstu, ne nějaké dvoumetrové spojky. Dirigovat to nebude jen střeďák, každý si k tomu má co říct,“ prohlašuje střední spojka druholigového německého HC Elbflorenz 2006.

Trénink české házenkářské reprezentace.
Jak na španělského Goliáše? Čeští házenkáři využijí na ME rychlé spojky

Bečváře se Zdráhalou může doplnit hbitý Jakub Sviták z pražské Dukly. „Vždy když jsem byl v nároďáku, bylo jedno, kdo hrál. Každý se na hřišti snaží druhého nahradit. Tomáš nám bude chybět, ale třeba i Kuba Sviták je hodně rychlý a šikovný. Jde o hráče drzejšího formátu, který se do toho nebojí jít. Budeme hrát jako tým,“ ujišťuje Bečvář.

Španělé mají ve svém týmu několik individualit – Raúl Entrerríos, Gedeon Guardiola, Valero Rivera či bratři Alex a Daniel Dujšebajevové. „Hlavně v obraně to bude pro nás důležité, abychom nedělali skoro žádné fauly. Každá chyba bude potrestaná. Rakušané proti nim v kvalifikaci hráli super zápas a ukázali nám, že to jde,“ burcuje syn stejnojmenného otce, který se představil na olympiádě v Barceloně v roce 1992.

Ondřej Zdráhala (vlevo) proti Makedonii.
Spojka Zdráhala před ME: Asi budu lídr, ale nejsme závislí na jednotlivcích

Než Češi dorazí do Areny Varaždin, potrvá jim to z hotelu čtyřicet minut, což nebývá obvyklé. „Není to nějaká záludná věc. Osobně mi to je jedno, horší by byla třeba hodina a půl nebo dvě hodiny. Tohle se dá vydržet, tréninků na šampionátu není zas tolik,“ mávne rukou.

Bečvář využije delší čas cesty po svém. „Hodně lidí si před zápasem pustí hudbu. Mám rád hip hop, ale třeba v kabině si dáváme i české šlágry,“ směje se.