V semifinále domácí výběr porazil Rumunsko 4:3. „Je to úplně neskutečný zážitek, vždyť kolika lidem jsme udělali radost? Lidi nás hnali, jsem šťastný, nemůžu ani mluvit, jak jsem řval. Jsem úplně nadšený,“ rozplýval se po semifinále český útočník Stanislav Mařík.

Rumuni představovali skutečnou hrozbu. Vyhráli šestkrát v řadě evropský šampionát, dvakrát v posledních třech letech v semifinále vyřadili český celek. Až loni ovládl Euro jiný semifinálový přemožitel České republiky Kazachstán. „Rumuni pro nás byli strašák. Je to moje čtvrté mistrovství Evropy a dvakrát mě vyndali Rumuni v semifinále. Jsem strašně rád, že jsme to konečně zvládli. Teď se musíme plně koncentrovat a připravit na finále,“ měl jasno pražský forvard Mařík.

Český tým šel v semifinále do vedení, když nepřímý kop přesně zakončil David Bednář. Jenže do přestávky Rumuni potrestali dvě české chyby a skóre obrátili. „O půlce mi bylo těžko, naštěstí tam máme vedoucího Kubu Štefka a silný realizační tým, který nás podpořil. Věřil nám celou dobu a dostal nám do hlav, že to zvládneme. Rychlý gól Levči nás nakopl, byli jsme celý zápas lepší než Rumuni,“ řekl Mařík.

Patrik Levčík srovnal po krásné akci hlavou minutu po přestávce a ze vzduchu se prosadil znova za jedenáct minut. „Nejen v reprezentaci, ani v malém fotbale jsem ještě gól hlavou nedal. A teď dva,“ culil se Levčík.

Minutu před koncem utkání ještě zvýšil Salák a Rumuni pouze korigovali. „Neskutečně si to užívám. Po pěti letech jsem se vrátil do reprezentace a na tohle místo za Lužánky. Diváci jsou neuvěřitelní, jsme ve finále a pro mě to je fotbalový strop,“ zářil brněnský útočník Tomáš Mica.

Rusko v semifinále porazilo Maďarsko 3:0 a v boji o zlato se postaví domácímu celku. „Rusové mají zkušený mančaft a vědí, jak zavírat prostory. Bude na ně platit velký pohyb a častá střelba. Medaile už nám napůl visí na krku, ale chceme zlaté a uděláme, co půjde, abychom je získali,“ dodal Mařík.

Rumunsko – Česká republika 3:4 (2:1)

Branky: 20. Burciu, 20+4. C. Vlad, 40+5. Burciu – 12. Bednář, 21. a 32. Levčík, 39. Salák. 
Rozhodčí: Potter, Pereyra – Goga, Dolanský. Žluté karty: 11. Tanase, 12. Calugareanu, 25. Vincene, 36. Popa – 31. Mařík, 40+5. Polák. Červená karta: 40+4. Bobe (Rumunsko). Diváci: 2800.
Rumunsko: Leu (38. Eftimie) – Pusca, Tanase, Popa, Chirica, Chiripus – Constantin, E V. Vlad, Boiesan, Burciu, Vincene – C. Vlad, Bobe, Calugareanu.
Česká republika: Gruber (21. Bíro) – Hakl, Levčík, Doubravský, Salák, Mica – Bednář, Uhlíř, Režný, Koudelka, Mařík – Polák, Macko.