Čeští házenkáři v úvodu aktivně bránili, ale postupně ztráceli. Srážely je častá vyloučení a dolehla na ně nervozita. Po vyloučeních Leoše Petrovského a Pavla Horáka hráli i čtyřicetisekundové dvojnásobné oslabení. „To nám samozřejmě nepomohlo. Na začátku jsme náskok Španělů nechali narůst. Nedostali jsme se do zápasu. Ztěžovali jsme si to sami, když jsme začínali z driblinku. Naše energie šla strašně rychle dolů,“ povídal český trenér, jehož svěřenci po poločase prohrávali 9:16.

Roman Bečvář (vlevo).
Čechy čekají delší cesty z hotelu na zápasy. Pustím si hip hop, plánuje Bečvář

Střelecká nemohoucnost se projevila ve druhé půli, kdy třináct minut Češi nedali gól. V osmé minutě druhé části skóroval Horák a pak dlouho nic. „Nebylo to ideální, když to řekneme hodně kulantně. Dělali jsme technické chyby, které pramenily z pasivity a ne z aktivity,“ řekl brankář Tomáš Mrkva, který dostal přednost od začátku před Martinem Galiou.

V utkání se z Čechů nejvíce prosadil benjamínek. Jedenadvacetiletý Stanislav Kašpárek se trefil pětkrát a nikdo ho nepodpořil. Pouze Ondřej Zdráhala skóroval třikrát, ovšem dvě trefy zaznamenal ze sedmiček. „Standa měl docela dobrou sérii branek. Pokud vidíme, že mu to teď lepí, musíme připravovat pozice třeba pro něj. Když se do toho dostaneme, tak budeme nebezpeční ze všech pozic,“ doufal Mrkva.

Pravá spojka maďarského Balatonfuredi se dostala na palubovku brzy, už ve třetí minutě po vyloučení Jana Stehlíka. „Je to o systému šesti hráčů, buď to vyjde na mě, nebo na někoho jiného. Ze startu se mi dařilo, ke konci už přišla možná únava. Tolik času jsem ale ani nečekal,“ uvedl Kašpárek.

Výhru Španělů 32:15 podpořil i výborný výkon brankáře Rodrigo Corralese, ze čtrnácti střel chytl osm a měl úctyhodnou úspěšnost 57 procent. V pondělí nastoupí v druhém utkání Češi ve Varaždinu proti Dánům o půl deváté večer. „Jediné pozitivum je snad jen to, že jsme na konci protočili všechny hráče. Máme tady sedm kluků, kteří jsou úplně noví a dostali se do hry. Náš úkol je, abychom se zmobilizovali a šli do utkání s Dány s jinou energií a výkonem,“ dodal Filip.

Španělsko - ČR 32:15 (16:9)
Sestava a branky ČR: Mrkva, Galia - Kašpárek 5, Zdráhala 3/2, Hrstka, Horák, Stehlík, Číp, Mubenzem, Kasal a Zeman po 1, Bečvář, Landa, Kotrč, Petrovský, Sviták.
Nejvíce branek Španělska: Rivera 5/4, Entrerríos a Solé po 5. Rozhodčí: Santos, Fonseca (oba Portug.). Sedmimetrové hody: 6/5 - 2/2. Vyloučení: 2:4.

Trénink české házenkářské reprezentace.
Jak na španělského Goliáše? Čeští házenkáři využijí na ME rychlé spojky