Cenný kov ze světového šampionátu přitom získal při svém prvním startu v této disciplíně. „Teprve dojmy vstřebávám, ale nebyl to takový pocit, jako když jsem vyhrál mistrovství Evropy, protože to pro mě bylo úplně nové, první velké vítězství a velká medaile v životě. Vnímal jsem ji jinak, měl jsem s sebou v Paříži mou snoubenku, která mi celou dobu fandila a jak jsem dojel, šel jsem ji obejmout na tribunu. Tady jsem se cítil trošku sám a všechno se semlelo strašně rychle," popsal Bábek.

Úspěch sprinterů brněnské Dukly podtrhl ještě pátým místem Pavel Kelemen. Žádný jiný stát neměl ve finálové šestce keirinu dvojí zastoupení. „Trošku mě mrzí, že jsme se tam s Pavlem nevmáčkli oba. Taky je velký bojovník, což dneska ukázal, ale buďme rádi aspoň za jednu medaili," doplnil Bábek.

Český sprint v dráhové cyklistice slaví první medaili na mistrovství světa od roku 2004, kdy vybojoval bronz v keirinu Ivan Vrba. „To je neuvěřitelné. Měl jsem trochu problém těsně před startem, kdy jsem chytal křeče do předních stran stehen, masér se mi je snažil rozmasírovat, úplně to nepovilo, ale snažil jsem se na to nemyslet. Navíc jsem si ve finále zase vytáhl šestou nejhorší pozici, což je takový můj úděl, že musím jít v životě nejtěžšími cestami. Závod se vyvinul velice špatným směrem, byl víceméně ztracený, ale mentálně jsem to nevzdal, i když jsem věděl, že kolo do cíle je to z mé pozice špatné. Začal jsem do toho šlapat, ale chytl jsem křeče do stehen, posledních dvě stě metrů jsem tlačil hlavou a očima, abych se nasunul dopředu. Bral jsem třetí pozici, za což jsem hrozně rád," culil se devětadvacetiletý Bábek.

Z mistrovství světa v dráhové cyklistice v Hongkongu přináší exkluzivní zpravodajství sportovní redaktor Deníku Rovnost Jaroslav Kára (vlevo).
Zápisník z Hongkongu číslo 1: Voňavý přístav plný mrakodrapů
Z mistrovství světa v dráhové cyklistice v Hongkongu přináší exkluzivní zpravodajství sportovní redaktor Deníku Rovnost Jaroslav Kára (vpravo). Na snímku vedle bronzového medailisty Tomáše Bábka.
Zápisník z Hongkongu – díl druhý: Je mi ctí, páni závodníci

Světovým šampionem se stal Azizulhasni Awang z Malajsie, druhou příčku obsadil Fabian Puerta Zapata z Kolumbie. „Za mou trenérskou kariéru je to první medaile i finálová účast na mistrovství světa. Rád bych vyzdvihl i výkon Pavla, nerad bych, aby upadl v zapomnění při Babsonově úspěchu. Pavel jezdil taky excelentně a určitě si zasloužil finále. Děkuju jak závodníkům, tak realizačnímu týmu a všem, co fandili," uvedl reprezentační kouč Petr Klimeš, který sprintery vede od roku 2009.

Zatímco Bábek prošel prvním i druhým kolem keirinu bez zaváhání, Kelemen musel do oprav, kde svou jízdu ovládl. Ve druhém kole sice obsadil čtvrtou pozici, ale rozhodčí diskvalifikovali Francoise Pervise z Francie, který Kelemena při jízdě udeřil hlavou do žeber. „Ve finále jsem klukům věřil, nervozitu jsem si nepřipouštěl. Nervózní trenér je chyba. Mám jízdu zamlženou, ale snažil jsem se sledovat oba kluky. Bylo to finále světového šampionátu, jak má být, závodilo se od začátku až na pásku," dodal Klimeš.

Bábek na šampionátu zúročuje úsilí v přípravě, v zápřahu je téměř rok v kuse. „Musím přiznat, že jsem se tady necítil až tak dobře jako na začátku sezony. Nevím proč, zda vlhkem nebo příšerným vedrem. Šňůra je neuvěřitelně dlouhá, připravoval jsem se už jako náhradník na olympiádu a doteď jedu, neměl jsem žádnou pauzu. Držet formu půl roku je neuvěřitelně těžké, zvlášť v keirinu, jde o nevyzpytatelnou disciplínu, která mohla skončit jakkoli. Bylo hodně těžké ustát psychický tlak vzhledem k závodům, kdy se mi dařilo. Očekávalo se, že medaili mít budu," oddechl si Bábek.

Kelemen prohrábl, na startu týmového sprintu ho podržel blok.
Kelemen prohrábl, na startu týmového sprintu ho podržel blok

Premiéru v individuálním závodě na světovém šampionátu si prožil další brněnský sprinter David Sojka, který obsadil 25. pozici. „Byla to pro mě obrovská zkušenost. Asi půl roku jsem se keirinu moc nevěnoval, takže jsem nevěděl, co očekávat. Byl těžký, párkrát jsem se snažil zaútočit, bohužel mi to nevyšlo. Chybí mi ještě vyježděnost na světové úrovni," sdělil Sojka.

V pátek v půl osmé ráno středoevropského času vstoupí do kvalifikace sprintu Kelemen se Sojkou, na Bábka se Sojkou čeká v neděli ještě kilometr s pevným startem. „Očekávání nebude žádné, to bývá nejhorší, ale půjdu do toho naplno se porvat jako v keirinu," vyhlížel vedoucí muž světového žebříčku v kilometru Bábek.

Do svého posledního světového šampionátu vstoupil ve čtvrtek také další brněnský rodák Martin Bláha. Ve scratchi obsadil patnáctou pozici. „Nebyl těžší či lehčí než ostatní, které jsem dosud jel. Největší rozdíl vidím v tom, že za poslední dva roky se docela dost přitlačilo na převodech, jezdí se těžší, na což jsem nebyl schopný zareagovat. Jsem spíš frekvenční jezdec a úplně mi to nesedlo, v závěru do spurtu akorát visím na pozici, na které jsem a nejsem schopný ovlivnit závěr. Chtěl jsem to zkusit, kdyby to šlo, dostali jsme se jen na malou chvilku ve čtveřici před peloton. Plánoval jsem to osm, devět kol před koncem, když na to budou nohy, ale nebyl jsem v takové pozici, abych to zkusil," líčil Bláha.

V září již čtyřicetiletý matador absolvuje šestnácté mistrovství světa, v pátek ho čeká bodovací závod jednotlivců a v neděli uzavře šampionát bodovačkou dvojic spolu s Jiřím Hochmannem, s nímž už na světovém šampionátu vybojoval stříbro a také evropský titul. „Domluvili jsme se s Duklou Praha, že zkusím pomoct ještě jeden rok, ale tentokrát je to definitivně na tisíc procent moje poslední mistrovství světa. Na bodovačku se těším, i když se mi nikdy na velké akci nepovedla zajet. Nedávám si velké naděje, o to víc si chci užít dvojice. Uvidíme, v jaké kondici bude Jirka Hochmann, když to jen trošku půjde, pokusíme se něco předvést. Jsem rád, že když my vytrvalci máme chudší roky, daří se aspoň klukům ze sprintu a Česká republika nevyjde naprázdno," ocenil Bláha výkony reprezentačních parťáků z Dukly Brno.