Světová šestka Kvitová zdolala kvalifikantku McHaleovou za 62 minut a oplatila jí předloňskou porážku z Indian Wells. Po vítězství byla ráda, že nezopakovala minulý ročník turnaje v Sydney, na němž prohrála hned první duel se Slovenkou Dominikou Cibulkovou. "Cítím se mnohem lépe než loni a výsledky to potvrzují. Jsem ráda, že jsem odstartovala úspěšněji než minulý rok, nemám na to moc dobré vzpomínky. Mám radost z toho, jak jsem hrála a že jsem zvítězila," řekla třiadvacetiletá Kvitová.

O tři roky starší Šafářová zdolala 6:4, 7:6 bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska, která se minulý týden odhlásila kvůli zranění ramena z turnaje v Brisbane. Turnajová šestka Wozniacká měla šanci dovést zápas do třetího setu, ale v tie-breaku druhé sady nevyužila čtyři setboly, včetně tří za sebou od stavu 6:3. Šafářová zkrácenou hru vyhrála 9:7.

Obě aktuálně nejlepší Češky se dosud utkaly na okruhu WTA jednou. V roce 2012 vyhrála ve dvou setech bývalá wimbledonská šampionka Kvitová, jež je v Sydney hlavní papírová favoritka na turnajový triumf. V druhém kole totiž vypadla světová pětka Agnieszka Radwaňská z Polska, kterou porazila 7:5, 6:3 Američanka Bethanie Matteková-Sandsová. Obhájkyně titulu po porážce uvedla, že hrála pod prášky kvůli bolesti ramena.

Svůj první zápas na smíšeném turnaji zvládl Radek Štěpánek, jenž se minulý týden s Kvitovou představil na Hopmanově poháru. Dvojnásobný daviscupový vítěz prošel do druhého kola díky výhře 6:7, 7:6 a 6:2 nad domácím Australanem Samuelem Grothem. Jeho dalším soupeřem bude Španěl Albert Ramos.