Za ním rázně vykročily už minulý víkend, kdy v Kazachstánu ovládly první díl série a ze tří utkání získaly plný počet bodů. „Jsem moc spokojený nejen s devíti body, ale i s hrou týmu. Přitom první turnaj byl náročný. Kazachstán hraje trochu jiný volejbal, než na který jsme zvyklí, Chorvatsko bylo rovněž silné," hodnotil úvodní díl reprezentační trenér Carlo Parisi.

Jeho svěřenky se v domácím prostředí střetnou postupně s Alžírskem, Mexikem a opět Kazachstánem. Jelikož se body sčítají, k postupu do Final Four, který se uskuteční šestnáctého a sedmnáctého srpna v Bulharsku, chybí Češkám krok. „Připravujeme se hlavně na nedělní zápas s Kazachstánem, páteční a sobotní utkání bychom měly zvládnout, ale vzhledem k únavě to možná nebude tak snadné," vyhlížela kapitánka týmu Helena Havelková.

Grand Prix v Brně
Pátek:
16.00: Mexiko–Kazachstán
19.00: Česká rep.–Alžírsko
Sobota:
16.00: Mexiko–Česká rep.
19.00: Kazachstán–Alžírsko
Neděle:
14.30: Alžírsko–Mexiko
17.30: Česká rep.–Kazachstán

V případě postupu do Final Four zabojuje český tým s domácím výběrem a dalšími dvěma soupeři o postup do vyšší skupiny Grand Prix. „Je to náš cíl. Vkládáme podporu v řádech několika milionů korun, cesta se nám jeví jako správná. S výjimkou mistrovství světa se jedná o nejprestižnější ženskou soutěž," vysvětlil místopředseda Českého volejbalového svazu Robert Urbánek.

Do skupiny dva postoupí pravděpodobně pouze vítěz Final Four, další se k němu může přidat v případě odstoupení některého z celků vyšší skupiny.

Svaz usiloval nejdřív právě o pořadatelství závěrečného Final Four, ale právo nakonec připadlo Bulharsku. „Došlo to tak daleko, že jsme si stříhali s šéfem bulharského svazu, bohužel jsem prohrál," pousmál se Urbánek.

V Brně se představí i dvojice hráček domácího Králova Pole. Libero Markétu Chlumskou doplnila blokařka Klára Vyklická. „Máme opět vyvážený tým. Jestli bude možnost, dám příležitost všem hráčkám kádru. Není potřeba říkat, že náš cíl je postup do Final Four. Utkáme se s papírově slabšími soupeři, ale důležité je, jak k duelům tým přistoupí," naznačil Parisi.

Do brněnské haly se česká reprezentace vrátí po dvou týdnech, kdy v ní sehrála tři přípravné zápasy s Belgií. „Máme v Brně velice dobré zázemí, i realizační tým projevil spokojenost. Těšíme se, i když je v letních měsících složitější nalákat diváky. Pokud jich přijde patnáct set, budu nadšený," sdělil Urbánek.

První duel hrají Češky v pátek od sedmi hodin večer proti Alžírsku.