Závod na čtyři kilometry, v němž Československo slavilo bronzovou medaili na olympijských hrách v Moskvě 1980, pět světových bronzů a především titul mistra světa v roce 1986 v Colorado Springs. „Naplňuje mě štěstím, že se u nás mančafty zase začínají dělat, bohužel dlouho jsme se na ně nezaměřovali a ztráta je znát. Bude stát spoustu času a úsilí, než se posuneme nahoru, ale tato generace budoucnost má," věřil hlavní trenér brněnské Dukly a mistr světa ve stíhačky družstev z roku 1986 Svatopluk Buchta.

Kvarteto mladíků skončilo na mistrovství světa v dráhové cyklistice v Bělorusku jedenácté ve stíhacím závodu družstev na čtyři kilometry.

Česká republika od roku 2006 stíhačku družstev na světovém šampionátu nestavěla. Aktuální české maximum je 4:08,8 minuty, světový rekord britského kvarteta je 3:51,659 minuty. „Přestali jsme se stíhačkou kvůli penězům, příprava i závody jsou strašně drahé. Je to cesta do neznáma, začínáme úplně od nuly, ale věřím, že se budeme zlepšovat, ale pořád jen dobíháme soupeře," sdělil reprezentační kouč stíhačů Lukáš Thun. „Jenže nemáme peníze ani na výzkum v tunelu a hlavně dráhu, na které lze trénovat," posteskl si.

Když z olympijského programu zmizely závody s hromadným startem, z nichž čeští dráhaři pravidelně vozí světové medaile, se reprezentace opět pustila do stíhacího závodu družstev, který na hrách doplňuje už jen vícebojařské omnium. Thun pracuje s týmem, který věkově patří ještě do kategorie do 23 let, a pomýšlí na účast v Rio de Janeiru 2016. „Vše závisí na tom, kolik družstev z Evropy se na olympiádu kvalifikuje. Abychom se dostali jen na mistrovství světa, musíme objet všechny Světové poháry i mistrovství Evropy, což stojí peníze," smutnil Thun.

Jedenácté místo a čas 4:11,573 v Minsku považuje za průměrný. „Není to žádná tragédie, ani úspěch. Jeden válec ve čtyřválcovém motoru prostě vynechával," narážel na brzké odstoupení Fürsta.

Jediná cesta k návratu do špičky tkví v ustavičném společném tréninku. „Tato skupina může do dvou let jezdit čas okolo 4:03 minuty, jen musí vydržet v nastoupené cestě, zůstat pohromadě a intenzivně makat. Všechno musí směřovat k výsledku družstva," řekl Buchta, který z mistrovství světa vlastní i bronz. „Jezdili jsme spolu od šestnácti let, přešli jsme plynule mezi muže a tři ze šesti jsme měli medaili z mistrovství světa. Potřebujeme hlavně systém, pak můžeme pomýšlet i na olympijskou účast," míní Buchta.

Ženské stíhací družstvo nemělo ani v Československu tradici. „Doteď nám vždy aspoň jedna ze tří chyběla," shrnula situaci Lucie Záleská, která včera skončila desátá ve stíhačce jednotlivkyň.

Kvarteto mladíků skončilo na mistrovství světa v dráhové cyklistice v Bělorusku jedenácté ve stíhacím závodu družstev na čtyři kilometry.