Čtyřiatřicetiletá účastnice olympijských her v Londýně si po jedenácti letech v zahraničí dala po minulém ročníku pauzu. Bez basketbalu vydržela půl roku. „Když jsem z České republiky odcházela, říkala jsem si, že až se jednou vrátím, basketbal už hrát nebudu. Vše se ale vyvinulo jinak,“ vypráví křídelnice, jejímž maximem v domácí soutěži je třetí místo s Trutnovem.

Zpátky pod bezedné koše ji přilákal především stesk po oblíbeném sportu. „Když hrajete basketbal dvacet let, tak máte zažitý režim, který vám po čase začne chybět. Vnitřně jsem měla pocit, že se mám vrátit. Do toho přišla nabídka ze Žabin,“ popisuje okolnosti návratu Zohnová.

Žabiny (v tmavém) skončily ve Středoevropské lize CEWL třetí.
Žabiny obstály proti Slovenkám napůl. Ve Středoevropské lize berou bronz

V uplynulé dekádě si zkusila život basketbalové nomádky. Zahrála si ve Francii, Itálii, Řecku, Izraeli, Slovensku a v Polsku, kde také kariéru v zahraničí načala. „Všude se mi líbilo, ale nejvíc mi přirostlo k srdci Polsko. Bylo to tam pro mě hrozně jednoduché. Cítila jsem se jako doma. Speciálně se mi zamlouval Krakov, jde o krásné město,“ vzpomíná na vydařené angažmá, v němž si zahrála i Final Four Euroligy, rodačka z Kraslic.

Kateřina Zohnová

Narozena: 7. listopadu 1984
Post: křídlo
Současný tým: Žabiny Brno
Bývalé týmy: Kraslice, Karlovy Vary, Trutnov (ČR), Gorzów, Wisla Krakov, Bydhošť (Polsko), Athinaikos (Řecko), Ashbod (Izrael), Mondeville, Nice, Saint-Amand (Francie), Umbertide (Itálie), Piešťany (Slovensko)

Po letech cestování se její životní tempo v aktuální ročníku zpomalilo. „Je sice hezké, že cestujete, ale pořád máte život v kufru. Jsem přitom člověk, který to nenávidí. Proto se mi všichni smáli, že jsem takový režim měla. Už jsem z toho všeho byla unavená,“ přiznává basketbalistka.

Teď má po letech čas i na osobní život. „Poprvé po dlouhé době jsem zažila přípravu Vánoc. Taky se můžu věnovat běžným věcem, které mi dřív nevycházely,“ zamlouvá se Zohnové.

V Brně se ale také rozhodně nenudí. Žabiny si v tomto ročníku dopřály náročný program. Sotva o uplynulém víkendu zakončily výhrou v souboji o třetí místo účinkování ve Středoevropské lize CEWL, tento týden uzavřou dvěma zápasy základní část domácí soutěže. Ve hře je stále posun na třetí příčku a získání tak lukrativnější pozice vzhledem k nadcházejícímu play-off. Aktuálně jsou Žabiny na nevýhodném pátém místě.

Kromě vyvrcholení české soutěže si střihnou ještě Final Four Evropské ligy EWBL. „Jde o zpestření. Překvapilo mě, jak v Žabinách vše funguje. Jak se klub stará a jak jsou hráčky v pohodě,“ uznává Zohnová.

Ilustrační foto.
Balancovat na hraně šestky Kometa umí. Pomalu se jí rýsuje soupeř pro play-off

I když v české soutěž vyrůstala, po dlouholeté odmlce si na domácích palubovkách připadá jako nováček. „Už jsem si nepamatovala, jaká je česká soutěž. Současné basketbalistky skoro neznám. Moje generace už nehraje. Jen já a Petra Kulichová. Prvních pět týmů ligy je hodně kvalitních,“ uzavírá.