V srpnu jste se dostal na Yonex Slovak Open do semifinále. I tak si víc ceníte účasti mezi osmi nejlepšími v Maroku?

Určitě, protože na Slovensku se hrála nižší kategorie. V Africe se jednalo o Interna-tional Series, kde jsem se poprvé dostal až do čtvrtfinále.

Lze podmínky v Africe pro hráče srovnat s těmi, na které jste zvyklý v Evropě?

Celkově byly podmínky špatné. Očekával jsem, že budou horší, ale ne v takovém měřítku. Obrovská hala neodpovídala regulím, jež platí pro tyto turnaje.

Jezdí na ně světová špička?

Nejezdí. Většinou jsou to hráči kolem osmdesátého místa na světě.

Zaznamenal jste díky získaným bodům skok na 247. místo. Znamená to pro vás zlepšení výchozí pozice pro další zápasy?

Podniky v Africe jsou výborná možnost, jak snadněji nasbírat body. Díky nim pak můžu získat na turnajích lepší pozici nebo aspoň být nasazený v kvalifikaci.

S čím půjdete do závěru sezony?

V prosinci odlétám k dalším dvěma turnajům v Africe. Nejprve hraju v Pretorii a pak v Botswaně. Chci se dostat mezi nejlepších dvě stě hráčů. Následně mě čeká maturita, kterou chci v pohodě zvládnout.

Myslíte, že jste se za poslední sezony zlepšil a už se vyrovnáváte nejlepším hráčům?

Od šestnácti trénuju s kondičním koučem Davidem Nerudem, který mě posunul na vyšší level. Nevadí mi hrát s dospělými dlouhé náročné výměny. Dokážu držet tempo.

Kde naopak vidíte své rezervy?

Musím zpřesnit hru a ukončovat výměny přesnými údery na lajnu.

Váš otec Tomasz Mendrek se v žebříčku badmintonistů pohyboval nejvýš na 38. místě, motivuje vás ho překonat?

Nechci překonat jen taťku, ale také Petra Koukala, který byl dvaatřicátý. Chci být nejvýš postavený český hráč. Dostat se do top třicítky.

Za dva roky hostí olympiádu Rio de Janeiro. Představuje pro vás účast na hrách nejvyšší metu?

Určitě mě motivuje, ale pravděpodobně je na mě brzo. Jsou přede mnou čtyři čeští hráči a místo bude asi jen jedno. Důležitá pro mě bude olympiáda v roce 2020, na kterou se chci soustředit.

Zařadil jste se k pěti nadějným sportovcům v projektu Fond Magnesia Go, mezi které se rozdělí 600 tisíc korun, přičemž vítěz získá 250 tisíc korun. Jak vidíte své šance?

Vybrali mě jako posledního a dost mě to zaskočilo. Je to pro mě velká čest a přináší mi novou motivaci. O vítězi rozhodne jen hlasování lidí přes sms zprávy či facebook.

ADAM HAVEL