„Tenhle turnaj asi nevyhrajeme. Soutěž je o finálových účastech. Když se náhodou povede medaile, budeme moc šťastní,“ prohlásil reprezentační šéftrenér Tomáš Dvořák.

Na víkendový vrchol sezony zamířila i trojice jihomoravských atletek. Proti Brňance Kateřině Čechové se postaví 66 soupeřek. Ženská šedesátka je nejobsazenější soutěž šampionátu. „Když bych jela na Evropu, věřím si dost. Jenže světová konkurence je jinde. Když se mi všechno povede na sto procent, postoupím z rozběhu. To je cíl. Ženské ve světě jsou letos hodně rychlé. Časy mají nasekané těsně za sebou,“ povídala sprinterka, která před dvěma týdny atakovala dokonce český rekord s hodnotou 7,27.

Na vyšší mety myslí brněnská půlkařka Lenka Masná, i když šestadvacetiletou atletku potká obtížný postupový klíč. Do finále projde rovnou ze tří rozběhů jen šestka nejrychlejších. „Cíl jsem splnila už limitem, protože se vracím po zranění. Na mistrovství republiky jsem si vytvořila osobní rekord na čtyřstovce, takže jsem na tom snad dobře a přeju si finále,“ vyprávěla Masná, které ze startovní listiny odpadla dvě jména velkých favoritek. Do Turecka nejede Britka Jennifer Meadowsová a Ruska Maria Savinovová.

Škrobáková po nemoci ve formě

Ploty krátkých překážek opět krotí Jihomoravanka Lucie Škrobáková. Třicetiletá stříbrná medailista z halového mistrovství Evropy v roce 2009 před Istanbulem brala antibiotika. „Vynechala jsem domácí šampionát. Byla jsem z toho špatná a vypínala telefon. Jsem už v pohodě a v tréninku se blížím svým nejlepším časům,“ uklidňuje Škrobáková.

Na minulém halovém mistrovství světa v Dauhá získala bronz ženská štafeta čtyřstovkařek. Jenže Zuzana Hejnová halovou sezonu vynechává. Do treter se chystá jen úřadující halová mistryně Evropy Rosolová. „Medaile? Jen když se mi splaší koně,“ usmívala se.

Solidní formu ukazuje výškař Bába, který se v zimě skákal přes 230 centimetrů. „Poslední tréninky vypadaly dobře. Odpočinul jsem si a vyladil formu. Hlavní je olympiáda, takže v Turecku nejdu do závodu hlava nehlava, abych si něco neudělal,“ vysvětloval stříbrný muž posledního mistrovství Evropy.

Náročná soutěž čeká sedmou ženu světových tabulek Jiřinu Ptáčníkovou. Šestnáct tyčkařek výjimečně nečeká kvalifikace, ale rovnou finále. Tvrdou porci metrů spolyká čtyřstovkař Pavel Maslák. Poběží individuální závod a počítá i s rozběhem štafety. „Nevím, co to se mnou udělá. Když budu unavený a postoupím do finále svého závodu, tak rozběh asi vynechám. Ale věřím, že poběžím často. Snad pětkrát,“ uvedl český rekordman.

Šampionát nabízí řadu taháků. Největší pozornost strhává návrat fenomenální tyčkařky Jeleny Isinbajevové, jejíž sláva v posledních dvou letech hasla. Velké hvězdy sprinter Usain Bolt nebo výškařka Blanka Vlašičová v Turecku ovšem chybí.

Česká výprava

Ženy:

Kateřina Čechová (60 m)

Lenka Masná (800 m)

Jiřina Ptáčníková (tyč)

Denisa Rosolová (400 m)

Lucie Škrobáková (60 m př.)

Muži:

Jaroslav Bába (výška)

Adam S. Helcelet (sedmiboj)

Jakuba Holuša (800 m)

Pavel Maslák (400 m)

Theodor Jareš, Josef Prorok,Petr Lichý, Václav Barák (štafeta 4×400 m)