Neříkali vám spoluhráči, ať si necháte i nějaké góly na mistrovství Evropy?

Je pravda, že se mi střelecky daří, ale je to hlavně díky spoluhráčům z Chrudimi, kteří jsou na palubovce každý den. Já stojím před brankou a míče jen doklepávám. (úsměv)

Trenér Tomáš Neumann ale viděl mezery v obraně…

Ve druhém zápase tam byly. Dostali jsme gól po autu, pak v soupeřově power play. Nakupili jsme několik chyb po sobě, ale je dobře, že přišly už teď a před turnajem se z nich můžeme poučit.

Ve Finsku si premiéru v reprezentační brance odbyl i váš klubový spoluhráč David Šimon. Bavili jste se před odletem o národním týmu?

Moc ne. V Helasu jsme si ho jen trochu dobírali kvůli věku. (Šimonovi je 38 let pozn. red.)

Jak složité bude dostat se ze základní skupiny ve společnosti Španělska a Chorvatska?

Ten systém turnaje je takový blbý. Postupují sice dva, ale jeden tým je vždy hodně silný. Vše bude o zápasu s Chorvatskem, na něj se musíme dobře připravit.

Ještě předtím vás čekají další ligové zápasy s Helasem, kde od léta plníte roli asistenta trenéra. Jak vás baví?

Trenér Loup vede Helas už třicet let a říkal, že někdy už neví, jak tu rutinu oživit. Mám trenérskou B licenci, trenérství jsem studoval ve škole. Takže spolu futsal konzultujeme, probíráme sestavu. Vedu sám i hráče do šestnácti let, kde se nám docela daří a bojujeme o postup.

Bere vám trenéřina hodně času?

Ano, ale nejsem člověk, který sedí doma na zadku.

Jak vás jako trenéra respektují spoluhráči?

Není s tím problém. Vědí, že mám už nějaké zkušenosti a když je okřiknu, nemyslím to špatně.

Co se snažíte do hry vnášet nového?

Čas je neúprosný a futsal jde pořád dopředu. Zkoušíme různé nové kombinace, taktické varianty. Zaměřujeme se na obranu, z ní vycházíme.

Jak jste se cítil, když jste trenéru Loupovi poprvé přednesl nějaký postřeh?

Už spolupracujeme asi devět let, takže si nějaký ostych nepřipouštím, navíc chodím s jeho dcerou. (úsměv) Fungujeme na kamarádské bázi, vlastně jako celý Helas.

V Helasu i reprezentaci už patříte mezi opory. Láká vás zahraniční angažmá?

Zatím nad tím nepřemýšlím, ale budu rád, když se naskytne možnost. Chci si vyzkoušet tým, kde se třeba trénuje na profesionální bázi, kde budu mít šanci na závěrečné boje v play off. A takových u nás moc není.