Už když loni přerušovala kariéru, tak hovořila o tom, že by se ráda vrátila. "Je tam vidina olympijských her, jinou metu nemám. Nemusím trénovat na mistrovství České republiky. A chci vyzkoušet, jestli to ještě půjde," prozradila plavkyně Komety Brno hlavní důvody svého návratu.
Pokud by se jí to podařilo, jela by na čtvrté hry. V Pekingu 2008 byla při premiéře závodu na 10 km osmá, v Londýně před dvěma lety devátá. V Aténách 2004 byla ještě jako bazénová plavkyně.
Pechanová má z ME v krátkém bazénu v roce 2000 stříbro a bronz, v dálkovém plavání ale byla úspěšnější. Je dvojnásobnou vicemistryní světa a z kontinentálního šampionátu má doma jednu stříbrnou a šest bronzových medailí. "Tentokrát to bude odrazový můstek, nehraju si na žádné umístění. Chci zjistit, jaký z toho budu mít pocit, jak to vydržím, jestli to vůbec odplavu," řekla před odjezdem do Berlína.
Každopádně její kariéra je po narození dcery jiná. Život jí organizuje potomek, Pechanová žije na plný plyn a dost často na hranici absolutního vyčerpání. "V Berlíně uvidím, jestli to za to stojí trávit ty hodiny ve vodě," přemítala. Dálkové plavání je náročné na čas, ale Pechanová má podporu v rodině, která jí pomáhá. "Je to náročné, myslela jsem si, že to půjde rychleji," uznala.
Až do doby, kdy se stala matkou, prý nepoznala opravdovou únavu. "Až mi někdo z plavců řekne, že je po tréninku unavený a musí se jít domů vyspat, tak se mu vysměju. Já se vrátím a jedu s prckem na plné pecky," uvedla. Trénuje od ledna, od března pravidelně, ale až v posledních týdnech cítila progres. "Trochu to trvalo, než si to sedlo," podotkla.
Zatímco během kariéry žila a trénovala v Brně, nyní se přestěhovala na Berounsko. Dost času jí zabere i cesta do Prahy do Podolí, kde se připravuje s trenérkou Jaroslavou Passerovou. Dceru jí hlídá přítel nebo maminka. "Není to snadné, ale zatím to zvládáme," konstatovala.
Naučila se ale prý víc snášet bolest. Možná i proto, že její soukromý život není jen o odpočinku a regeneraci. "Ve vodě se to projevuje. Vydržím víc a vytrpím si to," řekla. "Ale takovou bolest na tréninku jsem nikdy nezažívala. Ve formě ještě zdaleka nejsem," přiznala.
Před ME nemá závodní srovnání, nemohla se totiž přihlásit do žádné soutěže i proto, že kvůli těhotenství se nechala vyřadit z dopingového registru. Od českého svazu dostala divokou kartu. A navíc v Berlíně se plave intervalově, což jí moc nevyhovuje. "Ukáže se rychlost, kterou ještě nemám," upozornila.
Důležitý ale bude až příští rok, kdy je nominace na olympijské hry. Tam se kvalifikuje, pokud na mistrovství světa doplave do desátého místa nebo zvládne dodatečnou nominaci v olympijské sezoně 2016. "A pak se postarám o to, aby Pavlínka nebyla sama," dodala Pechanová s úsměvem.