Nová hodnota zní 3:44,672 minuty. „Pro mě je splněný sen vidět, že se disciplína pořád posouvá. Budoucnost některých disciplín dráhové cyklistiky vypadá všelijak, když se však v náročné stíhačce družstev posunuje rekord do tak neuvěřitelných časů, budoucnost určitě má,“ pronesl vedoucí trenér brněnské Dukly a mistr světa ve stíhačce družstev z roku 1986 Svatopluk Buchta.

V jeho éře jel český tým na dřevěné dráze rekordní čas 4:13. „S tím bychom neuspěli dnes ani ve stíhačce družstev žen,“ usmál se.

Dráhový cyklista brněnské Dukly Tomáš Bábek na mistrovství světa v Berlíně.
OBRAZEM: Bábek vypadl příliš brzy, ovšem olympijský sen si připojistil

Dánská čtveřice zajela maximum ve složení Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Rodenberg Madsen a Rasmus Pedersen. Původní rekord Velké Británie z loňského mistrovství světa v polském Pruszkówě vylepšili o 3,340 sekundy. „Dánsko naznačovalo už v zimní sezoně, že může atakovat rekord. Tým je spolu dlouho a cíleně se připravuje nejen na vítězství v mistrovství světa či olympiádě, ale na pokoření světového rekordu,“ podotkl Buchta.

Rekord posunuli i Nizozemci

Dvakrát posunuli hranici světového maximum první den světového šampionátu také Nizozemci v týmovém sprintu. Trojice Roy van den Berg, Harrie Lavreysen a Jeffrey Hoogland zvítězila ve finále časem 41,225 sekundy.

Jaroslav Kára.
Zápisník z Berlína číslo dvě: lahve nosím zpět na velodrom

O 646 tisícin sekundy vylepšili metu, kterou v prosinci 2013 pokořilo Německo ve vysoké nadmořské výšce v mexickém Aguascalientes. „Ten rekord se zdál nedosažitelný, ale už na loňském světovém šampionátu za ním Nizozemci zaostali jen o půl desetiny a čekalo se, že rekord dají. Ale že o půl vteřiny, tím všem vytřeli zrak,“ pronesl kouč českých reprezentačních sprinterů a brněnské Dukly Petr Klimeš.

Druhou Velkou Británii porazili Nizozemci v Berlíně o víc než sekundu a jsou jasní favorité olympiády v Tokiu. „Britové ukázali už na třech olympiádách, že i nereálné je reálné, ale teď budou mít velký problém, náskok je velký,“ dodal Klimeš.