Jeho kamarád a brněnský i reprezentační spoluhráč Patrik Levčík totiž s nadsázkou tvrdí, že s „Preslíkem“ se nevyhrává. „Je pravda, že když s Levčou jezdíme na turnájky, moc nevyhráváme, ale podle mě to byla vždycky jeho chyba. Když jsme hráli bez něho, vítězili jsme. Máme to tak půl na půl, teď se uvidí. Doufám, že když uděláme na Euru první místo, zavřu mu pusu do konce života,“ směje se Presl.

Na evropský šampionát se podíval jako jeden ze čtyř nováčků a s nominací raději dopředu nepočítal. „Když s ní člověk počítá, je pak zklamaný, pokud nevyjde. Tušil jsem, že se mi obě poslední akce s reprezentací povedly, takže jsem trošku doufal, že to může vyjít, ale rozhodně jsem nepočítal, že na sto procent pojedu. Víc mě těší, když to vyšlo,“ raduje se šestadvacetiletý debutant na velkém turnaji.

V lednu s českým národním týmem vyhrál mezinárodní klání v rakouském Altheimu, v dubnu pak v přípravném kempu v Českém Dubu nastoupil proti anglickému výběru. „Tahle sezona se mi povedla se vším všudy, dařilo se mi v Superlize malého fotbalu a sedly mi i reprezentační srazy. Ze začátku jsem nedoufal, ale jak jsem dostal pozvánku do Rakouska, postupem času jsme se otrkal. Po zkušenostech z mezinárodních zápasů se mi hrálo líp i v domácích soutěžích. Jen třetí místo Brna v Superlize bylo zklamání, ale vše jsme si vyříkali, od nové sezony jedeme naplno od začátku a chceme vyhrát titul,“ hlásí Presl.

Na Ukrajině zažívá vrchol kariéry. „Hrát za Českou republiku chtějí všichni, kteří sportují. Malý fotbal jde strašně dopředu, je neskutečně medializovaný a účast na Euru pro mě momentálně znamená nejvíc, čeho jsem dosáhl,“ pokyvuje brněnský forvard.

Český výběr vstoupil do šampionátu utkáním s Tureckem, v základní skupině D pak sehraje ještě zápasy s Ázerbájdžánem, Srbskem a Maďarskem. „Vím od kluků, že hlavně Maďarsko je silný a nepříjemný soupeř. Máme nejtěžší skupinu, nevíme, co čekat od Ázerbájdžánu. Nikdo nám určitě nedá nic zadarmo, musíme hrát na dvě stě procent, jedině tak vyhrajeme,“ burcuje.

Česká reprezentace zamířila do Kyjeva v roli úřadujících světových šampionů a na Euru obhajuje stříbro z Brna, kde ve finále podlehla až po pokutových kopech Rusku 1:2. „Samozřejmě když člověk nejede vyhrát zlato, nemá ani cenu tam jezdit. Musíme mít nejvyšší ambice. Až tam se ukáže, jak se to podaří. Chceme dovézt medaili, když získáme zlatou, bude to úplně nejlepší,“ vyhlíží Presl.