Kromě domácích Žabin se na něm představí Hradec Králové a přední slovenské celky, aktuálně třetí tým tamější nejvyšší soutěže Young Angels Košice a druhé Piešťanské Čajky.

Právě s posledně jmenovanými sehrají Žabiny zítra od tří hodin odpoledne semifinálový duel. „Doufám, že proměníme naši účast v medaili, nejlíp zlatou. Postup na závěrečný turnaj byl jeden z našich cílů. Jsme rádi, že se představíme před svými fanoušky, kteří chodí ve stále větším počtu,“ pochvaloval si trenér Žabin Viktor Pruša.

Do turnaje jeho svěřenky vstupují jako jedny z favoritek, vždyť všechny čtyři skupinové zápasy jednoznačně ovládly při skóre 355:230. „Nečekali jsme, že budeme vyhrávat takovými velkými rozdíly. Přesto v některých případech nešlo o jednoznačné zápasy, jak to v některých případech vypadá,“ uvedl Pruša.

Žabiny se rozhodly závěrečný turnaj uspořádat i kvůli velkému vytížení svých hráček, které v tomto ročníku nastupují do dvou evropských soutěží. Kromě CEWLu postoupily do Final Four i v Evropské lize EWBL. „Chtěli jsme ulevit našim holkám, některé už jsou z náročného programu unavené. Teď nemusíme nikam cestovat,“ upozornil manažer brněnského celku Radek Šír.

Final Four CEWL
Sobota 23. 2. 2019
15.00 Žabiny Brno – Piešťanské Čajky
18.00 Hradec Králové – Young Angels Košice

Neděle 24. 2. 2019
15.00 O 3. místo
18.00 Finále

V tomto ročníku se Středoevropské ligy zúčastnilo šest týmů ze čtyř zemí. Kromě českých a slovenských celků také rakouský Graz a obhájce prvenství německý Marburg. „Soutěž má svou kvalitu, o čemž svědčí, že v příští sezoně by si ji rády zahrály i týmy z Belgie nebo další z Německa a Rakouska,“ přiblížil Martin Jakeš, zástupce České basketbalové federace pro CEWL.

Skupinám panovaly české celky. Jednu ovládly Žabiny, ve druhé zase triumfoval Hradec Králové. Oba týmy se už v této sezoně střetly při čtvrtfinále Českého poháru, z výhry o jediný koš 73:72 se v půli ledna radoval východočeský celek. „Pokud se s nimi střetneme znovu, půjde o peprnější zápas. Ať už kvůli tomu, že se potkáváme i v české lize, nebo proto, že jsme těsně prohráli v poháru,“ přiznal Pruša.

Předtím je ale třeba skolit Piešťany, Žabiny sice přední slovenský tým přehrály v říjnu v EWBL jasně 73:39, od té doby ale uplynuly už víc než čtyři měsíce. „Na Čajkách je vidět velký progres. Chvíli jim trvalo, než si tým sedl. Budou nebezpečné, vždyť nedávno v EWBL porazily Luleu, se kterou jsme prohráli,“ upozornil lodivod Žabin.

Turnaj vyvrcholí v neděli duely o medaile. Nejprve přijde na řadu od tří hodin odpoledne zápas o třetí místo, finále je na programu v šest hodin večer.