Oba týmy z nejvyšší soutěže se do utkání o zlato dostali podle očekávání. Teplice brzy vedly, Brnu se podařilo výsledek otočit hlavně díky dvěma přesným zásahům Jana Havla a vyhrálo 3:1. Lehkou nohou ale k největšímu poháru nedokráčelo. „Ve finále už jsme necítili nic, už jsme to chtěli nějak ubojovat. Ale vyhráli jsme asi zaslouženě, měli jsme dost šancí i víc ze hry,“ povídala stálice sestavy Tanga Dimo Chadzidis.

Brněnský turnaj nebyl pro domácí tým jednoduchou záležitostí, přestože třeba základní skupinu vyhrál se skóre 13:0. „Podle výsledků to možná vypadá, že první den byl jednoduchý. Ale soupeři byli docela čilí a aktivní. Druhý den to už bylo z naší strany dost na sílu,“ dodal člen širšího reprezentační­ho kádru.

Zatímco finálový souboj byl připomínal taktické šachy, zápas o třetí místo nabídl futsal, na který není střední Evropa zvyklá. Na turnaji totiž zazářil druholigový francouzský celek Acasa Paříž. Tým plný mladíků afrického původu předváděl techniku a zahazování šancí. Přesto proti slovenské jedenadvacítce uspěl. „Za cíl jsme si dali semifinále, takže jsme maximálně spokojený. Hodně jsme se na turnaji naučili. Hraje se tu mnohem taktičtěji, než jsme zvyklí. Pro nás je to obrovský zkušenost,“ podotkl trenér Francouzů Džamel Tiourtite. Jeho svěřenci pak po úspěšném rozhodujícím zápasu slavili, jako by opanovali světový šampionát.

Pařížský klub zachraňoval čest cizinců. Kromě čtyř slovenských celků už zpoza českých hranic nikdo další nedorazil. I proto byla úroveň letošního ročníku trochu nižší. Pořadatelé byli ale i tak spokojení. „Na to, jak jsme tento turnaj museli upravit a předělat, dopadlo všechno super. Jsem spokojený. Už jsem zažil turnaj, na který přišla pětistovka lidí. Teď jich byla polovina. Ale ti kteří přišli, určitě nelitovali,“ usmíval se prezident turnaje Zdeněk Polák.

Jeho kolegové tradičně ocenili i nejlepší individuality turnaje. Tentokrát ale paradoxně žádná nepřistála v týmu vítězů. Nejlepší střelec je z Paříže, mezi tyčemi exceloval mladý Slovák Mičuda a mezinárodní punc dodala turnaji volba nejlepšího hráče. Tím se stal Rus ve službách Teplic Sergej Sokolnin.

Hummel Cup 2012
o 3. místo:
Acasa Paříž – Slovensko U21 3:2 pen. (1:2)
branky: Soumare Ralifa 2 – Dosa, Kristofik
Finále: Tango Brno – Balticflora Teplice 3:1 (0:1)
branky: Tichý – Buršík, Jan Havel 2
individuální ocenění:
Nejlepší brankář: Tomáš Mičuda (Slovensko U21)
Nejlepší střelec: Soumare Ralifa (Acasa)
Nejlepší hráč: Sergej Sokolnin

Hlavní je, že se nikdo nezranil


Brno – Futsalisté Tanga využili reprezentační přestávky a místo ligových výher o víkendu ochutnali triumf na domácím turnaji v Brně. Trenér Marian Berky neměl k dispozici tradiční sestavu, se kterou v nejvyšší soutěži stíhá mistrovskou Chrudim. I tak se v konkurenci Teplic ve finále radoval domácí tým. „Nikdo z méně využívaných hráčů nezklamal,“ měl jasno Berky.

Splnila účast na Hummel Cupu všechno, co jste si plánovali?

Vyzkoušeli jsme víc hráčů. Našim hlavním cílem bylo, aby se nikdo z kluků nezranil. To se nám povedlo splnit. Důležité je, že jsme se ukázali v dobrém světle.

To se díky výhře povedlo. Jak si ale vedli borci, kteří v lize tolik šancí nedostávají?

Všichni podali dobré výkony. Nenašel bych nikoho, kdo vyhořel.

Z klíčových článků sestavy vám chyběl za jedenadvacítku chytající brankář Kubíček a střelec Seidler. Jak moc vám na hřišti scházeli?

Kdyby byl Vašek Kubíček v našem týmu, určitě by se střídal s Lukášem Zrzavým, který toho už měl docela dost. Ale mužstvo podržel. Jumbo (Michal Seidler – pozn. red je rozený střelec. Naši hru by zase posunul někam dál.

V sobotu jste se ale na hřiště dostal i vy…

Hrál jsem za Tango Old Boys. Ale vypadli jsme už v základní skupině. Jestli jsem byl se sebou spokojený? To musí posoudit trenér (smích).