Brněnské rodačky, která už několik let trénuje a žije v Praze, se až tolik netýká olympiáda v roce 2012. Na ní skončila až na 29. místě a dodatečná diskvalifikace by v jejím případě nic zásadního neřešila.

Posun o dvě místa

Víc by se jí případná diskvalifikace některých soupeřek dotkla o rok později na mistrovství světa v Moskvě, která je nyní považovaná za ohnisko skandálu. Tam doběhla osmá a před ní byly právě Savinovová i další ruská půlkařka Jekatěrina Poistogovová. „Znamenalo by to pro mě posun na šestou příčku. Člověk sice počítá každou pozici, ale takhle zpětně by to pro mě nic extra důležitého neznamenalo," souhlasila Masná s reakcí Jihoafričanky Caster Semenyaové, která doběhla v Londýně druhá a o dodatečné zlato podle svých slov nestojí.

Co si myslíte o dopingové aféře ruských atletů vy? Napište nám na sport.brnensky@denik.cz

Doping ruských sportovců nepřekvapil ani další jihomoravské atletické osobnosti. „Už dřív jsem na to upozorňoval své svěřenky. Ruské běžkyně měly neobvykle hrubé hlasy. Bylo jasné, že to není náhodou," líčil trenér Michal Pogány, jenž vedl například výškařku Zuzanu Hlavoňovou nebo legendární trojskokanku Šárku Kašpárkovou.

Známý kouč má k dopingu jasný postoj. „Jsem zásadně proti a považuji se za bojovníka proti tomuto nešvaru. Měli by pochytat všechny hříšníky, nejen Rusy. Ale zakázat ruským závodníkům třeba příští olympiádu v Riu de Janeiro bude podle mě obtížné. Šéf atletické federace Coe není ve funkci dlouho a do takového rizika nepůjde," mínil čtyřiapadesátiletý Pogány.

Masná je v soudech opatrnější. „Určitě se to musí řešit. Ale na potrestání všech Rusů můžou doplatit i nevinní atleti, kteří v systému nebyli," uvedla. „Samozřejmě by pro mě bylo lepší pokud by zakázali hříšnicím závodit. Člověk dře, aby mohl porážet ostatní a když někdo používá zakázané prostředky, je to nefér," dodala třicetiletá Masná.

Aféru pozorně sleduje a myslí si, že by to jen u Rusek nemuselo skončit. „Kdo závodí, tak zhruba tuší, kdo je čistý a kdo ne. Nevím jestli to v budoucnu praskne, ale dopuje i spousta jiných závodníků," popsala Masná.