V turnaji, který už v úterý začíná na Městském baseballovém stadionu v Brně – Komárově, se Draci střetnou s pěticí týmů z Evropy. Jejich zápasy začínají ode dneška každý den v sedm hodin večer. Finále je na programu v neděli od dvou hodin odpoledne. „Největší hrozbu cítím asi od belgických Antverp. Jediné, co nás může překvapit, je to, že si někdo přiveze nadhazovačskou posilu, která udrží naše pálkaře na uzdě," myslí si Minařík, který patří i do české reprezentace.

Právě na nadhazovačském kopci se má nejvíc projevit síla domácího celku. Draci totiž disponují širokým kádrem, v němž figuruje trio Američanů a několik českých reprezentantů. „Budeme zřejmě jediný tým, který je připravený odehrát víc zápasů za sebou. Náš jednoznačný cíl je postup do druhého nejvyššího poháru CEB, kde mají příští rok po nedávném sestupu Kotlářky z prestižního Evropského poháru startovat dva české celky," komentuje manažer Brňanů Arnošt Nesňal.

Domácí hegemon si pro diváky i pro hráče připravil dvě novinky. První z nich představuje měřená rychlost každého nadhozu, která se zobrazí na výsledkové tabuli. „Není záruka, že když člověk hází rychle, tak dělá i auty. Každopádně jde o zatraktivnění," povídá Minařík, jenž dokáže míček z ruky vyslat rychlostí kolem 145 kilometrů za hodinu. „V Americe kluci házejí i sto šedesát," doplňuje opora českého vicemistra.

Druhé vylepšení vybavení stadionu spočívá v instalaci stínící zástěny pro odpalovače, která pomáhá pálkařům lépe vidět nadhozený míč a patří k nedílné součásti moderních stadionů. „Nedokážu posoudit, jak hodně pálkařům pomáhá, ale někde je to opravdu hrozné. Kluci na pálce proti sobě vidí stromy nebo mraky, a to není příjemné," popisuje Minařík.

Pohár federace

Kdy a kde: ode dneška do neděle na Městském baseballovém stadionu v Brně – Komárově

Účastníci: Apollo Bratislava (Slovensko), Buffaloes Blagoevgrad (Bulharsko), Deurne Spartans Antwerp, Draci Brno, SSHOR Moskvich (Rusko), Sölvesborg Firehawks (Švédsko)

Vstupné: 100 korun dospělí, 50 korun skupina pěti a víc lidí, děti do deseti let zdarma

Draci své zápasy hrají každý den od sedmi hodin večer. Ostatní zápasy začínají vždy v deset hodin dopoledne a v půl třetí odpoledne. Finále je na programu v neděli ve dvě odpoledne.