Loni v říjnu prožili velký šok. Místo tradičního mazlení s mistrovským pohárem, který znali šestnáct let v řadě, baseballisté brněnských Draků jen sledovali oslavy jejich velkého městského rivala. Český titul vybojovala Technika. V sobotu Draci začínají hon za jejím svržením.

Česká extraliga stojí na prahu nové sezony. „Letošní sezona pro nás má specifickou příchuť, protože slavíme čtyřicet let od založení klubu. Stejně jako loni Technika chceme výročí oslavit sedmnáctým titulem,“ pronesl manažer Draků Arnošt Nesňal.

Ten do realizačního týmu přibral jako hlavního kouče Davida Winklera, i když rozhodující slovo bude mít Nesňal. Do celku Draků se vrátil třináctinásobný mistr ligy catcher Michal Břeň a nově tým posílil stříbrný medailista z olympiády v Aténách Australan Thomas Brice.

Od jeho služeb si Draci slibují zvýšení ofenzivní síly týmu. „Mužstvo bude mít jinou tvář, proto jsme sáhli k posile číslo jedna, která víc pálí. Chceme se prezentovat víc útočně, ne se snažit výsledek betonovat,“ podotkl Nesňal.

Bez dua Američanů

Kádr opustili dva američtí nadhazovačí Greg McCarthy s Patrickem Ahearnem. K posílení na kopci se Draci zaměří až před Evropským pohárem, kdy je doplní Nicholas Talbot.

Také obhájce titulu Technika vstupuje do sezony s novým hlavním koučem, když angažovala bývalého nadhazovače Draků a rovněž stříbrného olympijského medailistu Waynea Ougha. „S Technikou chci co nejvíce vyhrávat, obhájit titul, uspět na Evropském poháru mistrů i ve Final Four. Mám rád vítězství, a proto baseball hraju. Na pocitu po vítězství jsem závislý. A baseball miluju,“ prohlásil hrající trenér Ough, který vystřídal Panamce Rogera Deaga.

Úřadující mistr získal také českého reprezentanta Jakuba Toufara, amerického nadhazovače Jamese Labartina a Yassera Paredese Telleze, který loni na podzim z Kuby emigroval. Celek naopak opustil nadhazovač Steven Chambers.

Místo v říjnu pozná extraliga nového šampiona už v srpnu, protože v září čeká českou reprezentaci mistrovství Evropy v Nizozemsku a následně turnaj World Baseball Clasic.

Nahuštěný program zápasů tak přináší i víkendová trojkola. Draci v sobotu od jedné a od čtyř hodin odpoledne hostí Arrows Ostravu, s níž se střetnou ještě v neděli dopoledne. Technika v sobotu ve stejném čase přivítá nováčka soutěže Blansko.

Po spojení Expressu s Hrochy už zůstaly v osmičlenné extralize pouze tři brněnské týmy. Hroši Brno se o víkendu představí na hřišti Eagles Praha.