Brněnská Dukla s ním vysílá také Adama Ptáčníka, který se zhostí role náhradníka. „Je to svátek sportu, těším se, i když moje pozice bude trochu nevděčná. Je úspěch, že jsme se tam dostali, tak ať to má nějakou váhu a něco tam předvedeme," říká bojovně třicetiletý Ptáčník.

Brněnský i reprezentační trenér Petr Klimeš určil nominaci po přípravném kempu v americkém Colorado Springs, kde se kromě dvou olympioniků připravovali také Tomáš Bábek s Robinem Wagnerem. „O nominaci Pavla Kelemena nebylo pochyb a počítám s jeho startem v obou disciplínách. Druhý nominovaný se olympiády zúčastní, jen pokud nastane u Pavla nějaký zdravotní problém. Adama Ptáčníka jsem vybral jako záruku, která může Pavla zastoupit," vysvětluje své rozhodnutí Klimeš.

Nejtěžší hlavu dělal trenérovi ve výborné formě jezdící Bábek. „Finální rozhodnutí jsem dělal mezi ním a Adamem. Tomáš v jarní sezoně předváděl opravdu vynikající výkony a mile mě překvapil. Možná trošku cítil, že nominace měla padnout na něj, ale podle mě má trošku nevyřízené účty s mistrovstvím Evropy po šestém místě v keirinu. Bude pro něj lepší příprava na Evropu, kde se může pomstít," objasňuje Klimeš.

Kelemen i Ptáčník míří na své druhé olympijské hry. První z nich před čtyřmi lety v Londýně skončil ve sprintu desátý. Ptáčník v roce 2008 v Pekingu vypadl v kvalifikaci. „Oproti Londýnu bude v Riu startovat víc sportovců, místo šestnácti sedmadvacet. Desáté místo považuji za hranici úspěchu a neúspěchu," poznamenává Klimeš.

To Kelemen vidí jako reálné. „Kdyby přišel správný den, můžu skončit i do páté příčky. Určitě chci být lepší než v Londýně. V současné době mi možná o něco víc sedí keirin," říká Kelemen.

Brněnská Dukla sahala ještě po třetí místence pro Rio, ale Ptáčníkovi ve sprintu těsně unikla. „Klíč byl jasně daný, ačkoli komplikovaný, což jsme se přesvědčili v případě Martiny Sáblíkové. V pravidlech je potřeba věty číst několikrát. Přeložili jsme si je sami, každý individuálně, a když došlo mezi námi k rozporu, dotazovali jsme se přímo Mezinárodní cyklistické unie, kde nám vysvětlili, jak se pravidla mají. U Martiny došlo k omylu v jejich výkladu," dodává Klimeš.

Do Ria zamíří dráhoví cyklisté speciálem s hlavní částí české výpravy 28. července.

Mistrovství Evropy v Itálii

Osm dráhových cyklistů vyslala Dukla Brno na mistrovství Evropy juniorů a jezdců do 23 let, které od úterý do neděle hostí italské Montichiari. Ve starší kategorii jedou Jiří Janošek, Jiří Fanta, David Sojka a Natálie Šrůtková, mezi juniory potom Ema a Sára Kaňkovské, Martin Čechman a Josef Junek. „Na medaili mohou pomýšlet Martin Čechman, Sára Kaňkovská či David Sojka," uvedl vedoucí kouč Dukly Brno Svatopluk Buchta.