Grand Prix Favoritu Brno patří do druhé kategorie mezinárodní federace UCI a sestává z disciplin scratch, prvenství na pásce, vylučovacího a bodovacího závodu. Kromě hlavní kategorie elite a jezdců do 23 let pojedou také ženy, junioři a juniorky.

Ozdoba startovní listiny obou hlavních brněnských závodů jsou Belgičané Moreno de Pauw a Kenny de Ketele, medailsité z mistrovství světa i Evropy, k favoritům se řadí také Polák Wojciech Psczolarski, dvojnásobný mistr Evropy v bodovacím závodě jednotlivců a bronzový medailista ve stejné disciplíně z loňského mistrovství světa.
Ze zahraničních účastníků přijedou také Australan Joshua Harrison a v Brně dobře známí i často úspěšní Rakušané Andreas Graf a Andreas Müller. Přihlášeni jsou dále dráhaři z Itálie, Maďarska a Slovenska.

Českou republiku reprezentují jezdci z Dukly Praha a Brno, barvy Favoritu hájí Adam Sekanina, Tomáš Zechmeister a Michal Procházka. K elitní zahraniční účasti žen se řadí především mistryně světa na dráze Amy Cureová z Austrálie a evropská šampionka Tatjana Pallerová z Německa.

Útočník Komety Martin Zaťovič
Přesilové hry Kometě fungují, řádí především úderné komando

Předehru pátečního bodovacího závodu na padesát kilometrů o Přilbu Moravy obstarají od dvou hodin odpoledne závody mládeže. Kvalitně obsazené klání mužů začíná v sedm hodin večer. Loňský ročník vyhrál Polák Daniel Staniszewski.

Závěr brněnského cyklistického víkendu tvoří mistrovství republiky v bodovacím závodě dvojice, naboli madisonu. Od jedenácti hodin dopoledne zahajuje sérii bojů o poslední letošní dráhařské tituly žactvo, následují kadeti, junioři a závěrečný závod elity se odehrává zpravidla jako přebor Dukly Praha. Tak to bylo i loni, kdy titul vybojovali Jan Kraus s Jiřím Hochmannem.

Podobně jako při loňské oslavě šedesátiletého jubilea TJ Favorit zaplní i nyní část plochy velodromu výstava historického velomateriálu, připraveny jsou fotogalerie a videoprojekce z úspěšné historie brněnské cyklistiky. Zejména se však se zájmem očekává prezentace architektonické studie nového velodromu, jehož autory jsou studenti stavební fakulty Vysokého učení technického v Brně pod vedením profesora Jiljího Šindlara. Společenskou část pátečního odpoledne vyplní setkání cyklistických legend.

ZDENĚK HRANČÍK

Brněnská motocyklistka Veronika Hankocyová.
Okruh smrti se učila z počítače, nakonec Hankocyová zářila