„Těch olympijských je jen devatenáct na světě a není sranda je dostat na závod. Na Panské líše boudou hodnotit dva. Až akce skončí, hned začnu shánět sudí na další rok," popisuje Sekaninová jednu z velkých obtíží pořadatelství největšího českého závodu v drezuře.

Už sedmnáctá tradiční Velká cena Brna slibuje dosud největší účast. Letošní ročník je totiž zároveň kvalifikace na olympijské hry do Ria de Janeira v příštím roce a nadcházející mistrovství Evropy. Představit se má přes devadesát koní z šestnácti zemí světa. „Do poslední chvíle nevím, kdo přesně dorazí. Neustále se někdo odhlašuje a přihlašuje, ale rekordní účast k nám rozhodně přijede," podotýká šéfka závodu.

drezura v Brně
- Datum a místo: od pátku do neděle v areálu Panské líchy mezi Lesnou a Soběšicemi, každý den závody začínají v osm hodin ráno
- Účastníci: víc než 90 koní z šestnácti zemí světa
- Kategorie: Světový pohár (CDI-W), CDI3* (Malá runda + Velká runda), CDIJ (junioři), CDIP (pony)
Vstupné je zdarma.

Startující, mezi nimiž nechybí loňská vítězka hlavního klání Elena Sidněvová, se utkají v pěti kategoriích. Nejprestižnější je CDI-W, což je Světový pohár pro elitní jezdce. V něm změří síly 22 soutěžících, z nichž patnáct postoupí do nedělní Grand Prix Freestyle.

S výbornou konkurencí se porvou i čtyři čeští zástupci – Fabrizio Sigismondi, Adéla Neumannová, Alena Ticová a členka šlechtického rodu Eleonora Kinsky dal Borgo. „Uvidíme, letos se mi docela daří. Snad nebude pršet. Jezdím desetiletého hřebce Trevise, který déšť nemá rád," říká brněnský rodák Sigismondi, jenž od roku 2002 žije v Praze.

Vedle kategorie Světového poháru se představí koně i v kategorii CDI3*, která se podle obtížnosti cviků dělí na Velkou a Malou rundu. Startují také junioři a pony. „Nejzajímavější budou asi nedělní sestavy na hudbu," zve Sekaninová lidi do jezdeckého areálu mezi Lesnou a Soběšicemi.

Pořádání obří akce je náročné po všech stránkách. „Rozpočet máme zhruba jeden a půl milionu korun," říká Sekaninová. „Ve skutečnosti je to asi dvakrát víc. Nejsou v něm započítané třeba přípravy povrchu. Není to zisková akce," podotýká otec Sekaninové a jednatel Panské líchy Jiří Charvát.