Spartan Training Group Brno založil Ondřej Chlup v létě minulého roku a mezi lidmi sdružení rychle získalo velkou popularitu. V České republice vzniklo jako první a na facebooku má nejvíc fanoušků. „Poslal jsem organizátorům závodů nějaký článek a je to zaujalo. Začali jsme spolupracovat a vyústilo to v založení skupiny. Pak vznikly jiné po celé republice," vykládá Chlup. „Extra velký zájem jsem nečekal, ale hned se to rozjelo. Asi na pátý trénink přišlo už kolem třiceti lidí," dodává.

Na řadě je Liberec

Už v sobotu slovenští organizátoři středoevropských závodů pořádají další díl série v Liberci. Chystá se na něj i početné zastoupení z Brna. „Poprvé jsem byl minulý rok a dost mě to chytlo. Na internetu jsem vyhledal brněnskou skupinu a začal trénovat. Teď už přípravu i vedu," přibližuje dvaadvacetiletý student Vysokého učení technického v Brně Filip Kajanovič.

Na severu Čech jeho i ostatní členy skupiny čeká závod kategorie Super, což je prostřední obtížnost. Soutěžící uběhnou nejmíň třináct kilometrů a v nich překonají minimálně 21 překážek. Předem přitom trať neznají. „Při jednom startu jsem doběhl do cíle, kde organizátoři předávají medaile. Zaraženě na mě zírali a já nevěděl proč. Pak jsem se koukl na svou nohu a došlo mi to. Měl jsem ji celou krvavou. Tržnou ránu mi doktoři zašili sedmi stehy," vzpomíná Kajanovič na silný zážitek.

Zástupci Spartan Race Training Group Brno se scházejí několikrát týdně. Někdy jich trénuje i čtyřicet.

Minulý a předminulý rok přivítaly obtížné klání i Bořetice na Břeclavsku. Na tamějším letišti zápolilo loni až deset tisíc tvrdých mužů i žen. „Objíždíme skoro všechna klání. Byli jsme na Slovensku, ve Varšavě i Budapešti, ale do Gdyně nepojedeme. To už je moc daleko," podotýká Žáčková.

Brněnské uskupení má za sebou už i slušné úspěchy. Petra Veselá skončila dvakrát třetí, a jednou dokonce druhá. Dobré výsledky má za sebou i Lenka Vejdělková. „Mezi holkama je o něco menší konkurence. Chlapi to mají těžší," osvětluje Žáčková. „Nejlíp jsem dokončil na dvaadvacátém místě, můj cíl je probojovat se jednou do elitní dvacítky," nastiňuje Kajanovič.

Zástupci Spartan Race Training Group Brno se scházejí několikrát týdně. Někdy jich trénuje i čtyřicet.

Zakladatel komunity má i do budoucna smělé plány. „Chceme získat vlastní ofi-ciální základnu s tréninkovými pomůckami, kde se můžeme připravovat. Vše by stále fungovalo zdarma a pro veřejnost. Jde o naše motto," zdůrazňuje Chlup.

spartan race
- Jde o extrémní překážkový závod, který se poprvé pořádal v roce 2010 v USA. Postupně se rozšířil do celého světa. V roce 2012 se uskutečnil poprvé na Slovensku, o rok později viděla prvního „sparťana" i Česká republika. Pro střední Evropu ho pořádá slovenská společnost.
- Každý rok je na programu několik závodů (na Slovensku, v České republice, Polsku a Maďarsku). Letos se z plánovaných čtrnácti uskutečnily už tři. Nejbližší bude v sobotu v Liberci, dva podniky hostí Kouty a jeden Litovel. Minulý a předminulý rok byl jeden ze Spartan Race i v jihomoravských Bořeticích. Přilákal až deset tisíc návštěvníků.
- Každý závod se skládá z běhu a několika překážek. Pokud někdo překážku nesplní, čeká ho třicet angličáků (stoj-dřep-klik-dřep-stoj).

Existuje několik typů trati:
- Spartan Sprint – minimálně 5 kilometrů běhu + minimálně 15 překážek
- Super Spartan – minimálně 13 km + minimálně 21 překážek
- Spartan Beast – minimálně 20 km + minimálně 26 překážek
- Death Race – nejvyšší úroveň, trvá 48 hodin, pořádá se v USA

srtg brno
Spartan Race Training Group Brno – brněnská tréninková skupina, ve které se lidé společně připravují na závody Spartan Race. Funguje od léta minulého roku a byla první oficiální v České republice. Několikrát týdně se na různých místech v Brně schází i čtyřicet lidí, které zdarma vede jeden z trenérů.