Není úplně obvyklé, aby jezdec usiloval o výsledek v elitní trojce tak dlouho. Výjimky se ale najdou. „Francouz Masbou čekal ještě daleko déle. Dočkal se až ve svém 133. startu," povídá Svoboda.

Stejně jako loni nováček třídy Moto3 Karel Hanika, tak i Kornfeil vyhrál v roce 2009 seriál Red Bull Rookies Cup, který odborníci berou jako odrazový můstek do mistrovství světa. Od té doby marně čeká na medailový výsledek. „Nevím, kde je chyba. Kdybych to věděl, už na pódiu dávno stojím," říká Jakub Kornfeil. „Chybí trochu štěstíčka," přidává jezdcův otec Marek Kornfeil.

Pátá místa

V neděli v Silverstone vyrovnal pátým místem nejlepší výsledek v kariéře. Na „bednu" to však opět nestačilo. „Bojovali jsme s Masbouem a Millerem o pozice a najednou nám cukli čtyři jezdci. I když jsme se je pak hodně snažili dojet, tak se to bohužel nepovedlo," komentuje Kornfeil závod, ve kterém první čtyři v cíli nadělili zbytku pole téměř pět sekund.

Třída Moto3 je letos hodně vyrovnaná. Do cíle spolu většinou dojíždí větší skupina závodníků. „Jo, všechno se změnilo. Teď jezdí dvacet chlapů, co mají na vítězství," popisuje otec jedenadvacetiletého jezdce.

V paddocku své kubatury patří mezi nejstarší jezdce. „Já ani nikdo jiný ale věk neřešíme," je Kornfeil lhostejný. „Do vyšší třídy se chystám až v té dosavadní předvedu nějaké pořádné výsledky. Dřív ne," tvrdí.

Neděsí ho ani dlouhé čekání. „Samozřejmě vím, že už se ode mě pódium nějakou dobu čeká. Naučil jsem se to ale přehlížet a snažím se jen co nejlíp závodit," vysvětluje.

Splnit svůj cíl může Kornfeil hned na dalším podniku silničního seriálu v San Marinu. „Já to čekám v každém závodě, v Misanu to snad už klapne," doufá Svoboda.