Po zásahu do rozpočtu stanovili organizátoři pro účastníky klíč, který povoluje průměrný počet pouze deseti sportovců z jedné země nebo kraje v případě České republiky. Netýká se Brna, jehož reprezentantům organizátoři neplatí ubytování. „Tuhle nepříjemnou situaci jsme řešili měsíc před zahájením her. Měli jsme obavy z reakcí přihlášených týmů a zemí, ale dostali jsme od nich skvělé zprávy, kterými nás podpořili. Chápající vzkazy byly úžasné,“ uvedl prezident organizačního výboru her Pavel Zbožínek.

Emil Open
ČTVRTEK
10.00–15.00: závody
atletika, bocce (Sportovní areál VUT v Brně Pod Palackého vrchem)
plavání (Sportovní a rekreační areál Kraví hora)
boccia (tělocvična Sportovního klubu Kociánka)
golf (Golfový resort Kaskáda)

PÁTEK
10.00–15.00: závody
10.30–15.00: medailové ceremoniály atletika, bocce, plavání
15.00–15.30: medailové ceremoniály boccia, golf
19.00–21.00: slavnostní zakončení (areál VUT Pod Palackého vrchem)

SOBOTA
10.00–15.00: doprovodný program pro účastníky (návštěva ZOO, hvězdárny, VIDA, koupaliště, prohlídka města)

Přestože Emil Open přišel o dvě třetiny zahraničních účastníků, utkají se v Brně špičkoví sportovci do 26 let. „Pro mě to je prestižní akce a jedinečná na světě, protože se věnuje mladým sportovcům. Můžou si zasoutěžit na mezinárodní úrovni, navážou vztahy s účastníky z jiných zemí,“ pronesl Jiří Ježek, nejúspěšnější cyklista paralympijské historie a šestinásobný paralympijský šampion.

Hry nabídnou soutěže v pěti sportech: atletice, plavání, golfu a odvětvích podobných pétanque, které se nazývají boccia a bocce. Ambasadorem plavání se stal paralympijský vítěz z Ria de Janeiro Arnošt Petráček, který zítra v bazénu ukáže zlatou medaili. „Sportovcům přeji, ať si užijí jedinečnou atmosféru, která připomíná paralympijské hry,“ vzkázal Petráček.

Při Emil Open soutěží sportovci se všemi typy zdravotních postižení – tělesným, zrakový, sluchovým, mentálním i kombinovaným. „Náš cíl je udržet akci v Brně. Ukazujeme, jak je to otevřené, kosmopolitní a krásné město pro život, které pořádá pro komunitu handicapovaných nesmírně prospěšnou akci,“ ocenila Jana Procházková, ředitelka Nadačního fondu Emil.

Evropské hry podporuje město i Jihomoravský kraj a pořadatelé uvažují také o zimní verzi. „Emil Open dává smysl. Handicapovaní sportovci, ať už plavou či jezdí na kole, jsou vzory pro mladé v obtížných situacích. Díky ním vidí, kam se mohou vyvíjet,“ sdělil brněnský primátor Petr Vokřál.