V prvním zápase jste si připsal dvě nahrávky. Jaký byl první duel po vašem návratu?

Se svým výkonem v útočné fázi jsem nebyl příliš spokojený. Celkově však tým ukázal kvalitu a pokud to takhle bude pokračovat, budu rád.

Měla na váš výkon vliv příprava, kterou jste absolvoval ve Švýcarsku místo v Brně?

Je pravda, že letní příprava ležela z velké části na mně. Ve Švýcarsku se hráči připravují víc individuálně než u nás. Ale věřím, že jsem se připravil kvalitně. Mám už zkušenosti a vím, jak na to.

První zápasy v předchozích dvou ročnících Buldoci prohráli. Tentokrát se úvod sezony povedl. Viděl jste i přesto ve hře nějaké nedostatky?

Určitě. Především v útoku ve finální fázi. Několik dobrých šancí, které jsme si připravili, zůstalo nevyužitých.

Brno devětkrát za sebou vypadlo ve čtvrtfinále. S jakými ambicemi jste se vrátil?

Máme skvělé brankáře, což je základ. Tým má obrovskou kvalitu, panuje v něm konkurence. Věřím, že letos máme na medaili. Přesto se o vypadnutí ve čtvrtfinále nedá vždy mluvit jako o neúspěchu. Některé dnešní nejlepší kluby se účastí v play off devětkrát po sobě rozhodně nemohou pochlubit. Nicméně letos chceme určitě dál.

Co se v Brně změnilo za dva roky, kdy jste byl ve Švýcarsku?

Je toho opravdu hodně. Pokračuje se v trendu, v jehož začátcích jsem byl. Vedení klubu se snaží pozvednout kvalitu a to se mu daří. Pozitivně hodnotím především změny časů tréninků. Líp díky tomu skloubím práci s florbalem a určitě nejsem jediný. Podmínky pro hráče se posunuly do poloprofesionálního modelu. Florbal předbíhá ostatní sporty a je dobře, že se to vzalo v potaz. Díky tomu všemu věřím, že tým, který se tady vytvořil, letos uspěje.

Ve Švýcarsku jste hrál za druholigový Zug. V Brně chcete bojovat o nejvyšší mety v extralize. Jaké vidíte rozdíly mezi těmito dvěma soutěžemi?

V českém florbale se daleko víc nad hrou přemýšlí. Je pasivnější. To mi sedí víc. Ve Švýcarsku se hodně běhá s míčkem i bez něj. Hraje se tam bez rozmyslu. Podobá se to finskému, naopak u nás hrajeme spíš švédským stylem florbalu. Charakter tamějších soutěží také ovlivňuje velké množství cizinců, což u nás sledovat nelze.

Jak si užíváte, že se v brněnském týmu opět potkáváte s bratrem Jiřím?

I to byl jeden z důvodů, proč jsem se vracel. Dělá mi radost, když vidím, že se brácha vypracoval ve zkušeného hráče a táhne tým.

ADAM HAVEL