„Je to má první sezona ve formulích a mé první pódium, z čehož mám pochopitelně velkou radost," zářil Záruba. „Navíc jsem nevyhrál jen trofej, můj manažer mi za pódium slíbil výlet na Ibizu," culil se jediný český jezdec v šampionátu.Brněnský motoristický jezdec Josef Záruba.

Po Adamu Koutovi se stal teprve druhým českým závodníkem, který v evropské sérii vystoupal na stupně vítězů. „Na Nürburgring si Jožka věřil a všichni jsme doufali, že z toho bude i pódiové umístění. Potvrdil svůj velký talent, příští sezonu chceme v tomto seriálu pokračovat," prohlásil jezdcův manažer Jiří Mičánek junior.

Záruba přijel do Německa posílený o celkový triumf v ESET V4 Cupu, který potvrdil při závěrečném podniku šampionátu FIA CEZ na Masarykově okruhu. V kvalifikaci v Nürburgringu si brněnský pilot vyjel časem 1:57,297 minuty první místo na startu.

Rychlejší Švéd

Brněnský motoristický jezdec Josef Záruba (vepředu).Po něm před sebe pustil jen vítězného Gustava Malju ze Švédska, na něhož v cíli ztratil pouhých 1,491 sekundy. „Miki, manažer našeho týmu, mi před závodem řekl, ať se dívám dopředu a ne do zrcátek. Vzal jsem si jeho pokyny k srdci," povídal Záruba. „Měl jsem dobrý start, ale Gustav byl v nájezdu do první zatáčky zkrátka rychlejší a dostal se přede mě," popsal Záruba.

Jezdec španělské stáje AV Formula bodoval v jedenácti závodech sedmidílného seriálu a v konečném účtování obsadil šestnácté místo. Celkovým vítězem se stal sedmnáctiletý Brit Ben Barnicoat. „Byl to náročný rok, při němž jsme absolvovali tisíce ostrých kilometrů. Právě v závodech, kdy se patnáct nejlepších jezdců vejde do jediné vteřiny, jsou tyto kilometry a hodiny dřiny v posilovně základ úspěchu," dodal Mičánek junior.Brněnský motoristický jezdec Josef Záruba (vlevo).