V tradičním období před koncem roku se ve středu už podvaadvacáté uskutečnil Turnaj osobností, novinářů a sponzorů, který v posledních sedmi ročnících nese název Pohár Karla Lázničky. „Za tu dobu se tady setkala spousta úžasných lidí, kteří se pravidelně vrací, protože se jim tady líbí. Je to odreagování, kluci se po Vánocích přijedou lidově řečeno vyprdět, pobavit, nemá to chybu," libuje si duše klání a zakladatel Vladimír Burian.

U zrodu a nultého ročníku v roce 1994 stál společně s novinářem Zdeňkem Vlachem. „Poprvé hrálo osm lidí, ale povedlo se a přizvali jsme sportovní osobnosti," vybavuje si Burian, předseda Billard Clubu Ponětovice.

Mezi aktivními účastníky se vždy objevovala a stále objevují slavná jména českého sportu, olympionici, mistři světa i Evropy. Jen namátkou: hokejové legendy Slavomír Bartoň, Oldřich Machač, Jaromír Meixner, basketbalisté Jiří Okáč, Kamil Brabenec, Jiří Pospíšil, fotbalisté Karel Jarůšek, Petr Uličný, Jan Kopenec, Ivo Viktor, Petr Švancara, cyklisté Jiří Škoda, Jan Pospíšil, Miroslav Kratochvíl a mnoho dalších. „Odjakživa sem jezdí Krtek Kratochvíl, Áda Pospíšil a Kaca Jarůšek, to byli průkopníci. Největší sportovní osobnost, která tady hrála, byl Karel Láznička," má jasno Burian.

POKRAČOVATEL TRADICE

Legendární volejbalista, světový a dvojnásobný evropský šampion, později také skvělý trenér, bydlel v nedalekých Šlapanicích a kulečníkový turnaj dvakrát ovládl. Od jeho úmrtí v roce 2010 se na jeho počet jmenuje Pohár Karla Lázničky. „Otěže převzal jeho kluk Karel, který taky jednou vyhrál," připomíná Burian.

Nejvíc triumfů si připsal Vlach, který slavil čtyřikrát. To účastník všech dosavadních ročníků, mistr světa v kolové z roku 1989 Kratochvíl, má jediný. „Utrpěl jsem vítězství. Jediné. Jsem takový prototyp, stejně jsem to měl i v kolové," usmívá se populární „Krtek".

V útulné ponětovické herně v základní škole však jde především o dobrou zábavu. „Jakákoli akce je nádherná, když se potkáš s kamarády, které jinak celý rok nevidíš. Ale začátky byly těžké. Když tady hráli borci, kteří to umí, čuměli jsme na ně a byli jsme do parády," povídá Kratochvíl. Naráží například na kulečníkovou legendu Zoltána Kovácse, dvaašedesátinásobný mistr republiky předváděl kouzla s tágem při exhibicích.

Letos vyhrál sponzor Jan Zycháček. A přihlíželi mu také nováčci, herec Václav Svoboda či zpěvák Jiří Helán. „Dokud tady budu, turnaj bude pokračovat. Osobnosti mají zájem, setkávají se tady přátelé, což mi dělá obrovskou radost a dává mi sílu," uzavírá Burian.