Pro Draky vedle hraní pracoval od roku 2008 nejdřív brigádně, poslední tři roky na plný úvazek. „Loni v květnu jsem se ale dostal k profesionálním hasičům. Už jsem potřeboval změnu, dlouho u jedné činnosti nevydržím. U hasičů je to dost pestré," pochvaluje si devětadvacetiletý český reprezentant.

V jiné než hráčské roli se u svého klubu angažuje také ikona hokejových Orlů ze Znojma Peter Pucher. Pomáhá s trénováním staršího a mladšího dorostu a pracuje i ve výkonném výboru mládeže. „Snažím se v klubu pomoct se vším, protože mi za ta léta už přirostl k srdci. Na tréninku to zas tak těžké není, přece jen dělám hokej celý život. Mnohem horší je to ale na střídačce při zápase, to už není sranda," vykládá čtyřicetiletý veterán, který ve Znojmě odehrál už dlouhých dvanáct sezon.

Zodpovědnou funkci má na hřišti futsalista brněnského Tanga Michal Belej. Je totiž kapitán. Ještě zodpovědnější roli však plní ve vedení. Od nynější sezony, před kterou Tango postihly existenční problémy, totiž pracuje jako sportovní ředitel. „Podíl klubu se rozdělil mezi mě a prezidenta Jiřího Štěrbu. Sháníme sponzory, bez peněz se první liga hrát nedá. Jsem tady, abych pomohl," přibližuje dvaatřicetiletý reprezentant.

Někteří zástupci jihomoravských oddílů pracují ve vedlejší roli oficiálně, jiní jen vypomáhají. To je případ házenkáře Lukáše Weintritta z Králova Pole. Pro klubový web dělal redaktora. „Ve škole jsem měl rád slohovky, tak jsem to chtěl zkusit. Snažil jsem se do článků vnést pohled hráče, který někdy běžným redaktorům schází. Už to nedělám, není na to čas, ale tahle práce je hned za hráčem ta nejlepší," myslí si házenkář.

Svému zaměstnavateli neoficiálně pomáhá jinde než na palubovce i kapitánka házenkářek Veselí nad Moravou Klára Jandásková. „Jednateli Vlastimilu Procházkovi pomáhám s řadou věcí. Na začátku sezony třeba objednávám dresy a vybavení nebo zajišťuji tréninky. Jsem taková jeho prodloužená ruka," říká křídelnice.

Vedlejší role sportovců:Michal Belej (Tango Brno – futsal): český reprezentant a kapitán Tanga zastává i funkci sportovního ředitele
Klára Jandásková (Veselí nad Moravou – házená): pomáhá jako prodloužená ruka jednatele Vlastimila Procházky
Lucie Májková (Olymp Brno – atletika): pro svůj bývalý oddíl vytvořila a spravovala webové stránky
Peter Pucher (Orli Znojmo – hokej): trenér a funkcionář u mládeže
Martin Schneider (Draci Brno – baseball): do května minulého roku se staral o úpravu hřiště a vykonával kancelářskou práci
Lukáš Weintritt (KP Brno – házená): na webové stránky oddílu psal články a reportáže

JAN PAŘÍK

ZPRAVODAJOVÉ ROVNOSTI