Po loňském jubilejním dvacátém ročníku avizovali pořadatelé největšího a nejstaršího futsalového turnaje na jižní Moravě Saňař Cupu, že za rok se vrátí k méně monstróznímu formátu. Klání devadesáti celků tehdy na pět dní ochromilo Sokolnice. Svému slovu ale nedostáli. Nebo spíš nemohli.

Přijede sice o deset týmů méně, ovšem turnaj opět potrvá pět dní, ode dneška až do neděle. „Museli jsme pro velký zájem přidat další dvě skupiny už na středu (dnes pozn. red.) večer. Jedním z týmů jsou Bosonohy, s nimiž přijede i bývalý hráč Zbrojovky Patrik Holomek," objasnil hlavní pořadatel Josef Drda.

V pořadí už jedenadvacátý ročník největšího klání v zemi, který se hraje na jediném hřišti, přináší i několik novinek. Tou nejvýraznější je Veterán cup pro hráče nad čtyřicet let, jehož se zúčastní také výběr Bolkovy jedenáctky.

Legendární brněnský útočník Karel Kroupa v roli kouče přiveze starou gardu Zbrojovky s Radkem Rabušicem, Pavlem Šustrem nebo Pavlem Černíkem. „Na malém hřišti moc nehrajeme, proto jsme vybrali především bývalé fotbalisty. Turnaj má velkou tradici a my se pokusíme aspoň mezi veterány vyhrát," uvedl fotbalista roku 1977 Kroupa.

Prvenství na Saňař Cupu obhajuje Arsenal Kuřim. „Podařilo se nám poskládat stejné mužstvo jako loni, navíc drobně posílené. O obhajobu se pokusíme," sdělil kouč loňského vítěze Martin Ptáčník.

Několik favoritů

Arsenal v loňském finále porazil Hoťas Team 1:0. „Oba celky opět patří k největším favoritům, boj o vítězství na Mistrovství Sokolnic i ve velkém play off vyhlašují i Saňaři C, vysoko budou i některé ze třinácti slovenských mužstev," přemítal Drda.

Vrcholem bohatého doprovodného programu budou sobotní vystoupení kapely Horkýže Slíže a Jaroslava Uhlíře se sokolnickým školním sborem. „Máme obrovské deštníky a jeřáb s plachtou, takže koncert bude za každého počasí stejně jako zápasy. Pro děti jsme na rybníku nachystali projížďku na šlapadlech za desetikorunu, rádiově ovládané modely nákladních aut nebo svezení na koni," přiblížil hlavní pořadatel.

Část výtěžku z tomboly a půjčování šlapadel půjde jako každý rok na Nadační fond dětské onkologie Krtek. „Hlavní cenou v tombole jsou dva skútry. Nachystali jsme sto padesát beček pití, čtyři stokilová prasata, dvacet kýt, krůtu a sedmdesát kilo masa na steaky," lákal Drda.

Saňař Cup 2012 - program turnaje

Středa 4. července:

18.00: první dvě základní skupiny turnaje (postupují vždy dva nejlepší týmy z každé skupiny do velkého play off Saňař Cupu)

Čtvrtek 5. července:

7.30: základní skupiny turnaje žen Women cup

12.30: začátek play off Women cupu (nejlepším tým postoupí do velkého play off Saňař Cupu)

14.00: základní skupiny Mistrovství Sokolnic

20.00: play off Mistrovství Sokolnic (nejlepší čtyři týmy postupují do velkého play off Saňař Cupu)

Pátek 6. července:

7.30: začátek první z dalších šesti základních skupin Saňař Cupu

20.30: Disco letní noc DJ Boris

Sobota: 7. července

7.00: další čtyři základní skupiny Saňař Cupu

15.00: start Veterán cupu nad čtyřicet let (nejlepší tým postupuje do velkého play off Saňař Cupu)

20.30: koncert Jaroslava Uhlíře

22.00: vystoupení kapely Horkýže Slíže

24.00: koncert hudební skupiny Flash

Neděle 8. července:

7.00: začátek poslední základní skupiny Saňař Cupu

9.00: začátek první kolo velkého play off Saňař Cupu

12.00: úvodní čtvrtfinále velkého play off Saňař Cupu

19.30: úvodní semifinále velkého play off Saňař Cupu

20.15: zápas o 3. místo Saňař Cupu

20.40: finále Saňař Cupu