Patnáctibodová šňůra v poslední čtvrtině rozhodla o tom, že basketbalistky Gambrinusu v prvním utkání nového ročníku Evropské ligy zvítězily nad Lotosem Gdyně 85:72.

Domácí hráčky se dlouho nemohly vypořádat s obranou americké superhvězdy Holdsclawové, která jim do poločasu nasázela 21 bodů. „Až ve druhé půli ji trochu přibrzdila Maiga­Ba,“ vyzdvihl trenér Jan Bobrovský posilu z Mali, která ze tří nových hráček Gambrinusu zaujala nejvíc. Maďarka Béresová předvedla lepší průměr, na Američance Whitmoreové byly znát potíže s nadváhou.

Střelecky držely tým nad vodou tradiční opory Vítečková, Machová a Žirková. Ty byly na palubovce také v klíčových momentech poslední čtvrtiny, kdy Brňanky otočily z 61:64 na 76:64.

„Ze začátku jsem myslel, že to bude hladké vítězství, ale vůbec to tak nebylo. Nakonec musím přiznat, že je pro nás konečný výsledek až moc lichotivý,“ uznal Bobrovský. Polky potvrdily předzápasová slova brněnského manažera Hamzy, který tvrdil, že Gdyně bude letos mnohem silnější než před rokem.

„Více než tři čtvrtiny jsme hráli jako rovný s rovným. V koncovce nás ale soupeřky přehrály rychlostí v protiútocích a hlavně měly více sil,“ podotkl polský kouč Roman Skrzecz, jehož tým trochu doplatil na slabší lavičku. Další euroligový zápas hrají Brňanky příští středu ve Francii s USVO Valenciennes.