Listina účastnic prestižního závodu je totiž i přes její absenci nabitá. „Startuje stříbrná medailistka z mistrovství světa ve víceboji a světová šampionka ve cvičení se stuhou i míčem Margarita Mamunová. K favoritkám patří i její krajanka Maria Titovová, která je pátá ve světovém žebříčku. V hlavní soutěži se představí čtrnáct závodnic z devíti zemí," odkrývá předsedkyně Českého svazu moderní gymnastiky Blanka Mlejnková hlavní lákadla programu.

České barvy hájí o víkendu brněnská trojice Monika Míčková, Anna Šebková a Nataly Hamříková, které doplní Andrea Kheilová z Chodova. „Naše nejlepší závodnice Míčková má dobrou formu a snad Brnu ukáže, co v ní je," doufá reprezentační trenérka Zdena Schinzelová. „Zdá se mi svěžejší, než byla dřív, a to je dobré znamení. V Japonsku na mistrovství světa dostala vysoké známky, které se blížily sedmnácti bodům. Rozhodčí ji začali už víc brát a to je důležité," dodává zkušená trenérka.

Česká jednička se minulého ročníku nezúčastnila kvůli nemoci, proto má pro víkendový závod zvláštní motivaci. „Před rokem mě v předvečer Grand Prix vyřadila nemoc a absenci jsem probrečela. Startovní pole bude kvalitní, cíl je probojovat se bez divoké karty do finálových cvičení. V závěru sezony se cítím v dobré kondici," vyhlíží Míčková domácí vrchol.

Součást brněnské Grand Prix bývá každoročně závěrečná Galashow. „Naše se od těch ostatních liší tím, že má vždy nějaké ústřední téma. V minulosti se autoři inspirovali Brnem a jeho významnými osobnostmi, poté olympijským rokem i olympijskými městy nebo hudbou Antonia Vivaldiho a jeho Čtvero ročními obdobími. Loni dominovala oslava šedesáti let české moderní gymnastiky. Galashow pro rok 2014 představuje svět hudby, tance a gymnastického umění," říká Mlejnková. „Zazní melodie z Leoše Janáčka," odkrývá po chvíli.

Českým moderním gymnastkám pomáhá i sólista baletu brněnského Národního divadla Ivan Popov, kterého funkcionáři nedávno angažovali. „Je do své práce zapálený, vyžádal si i pravidla našeho sportu," pochvaluje si mezinárodní rozhodčí Mlejnková. „Najít kvalitního trenéra představuje v současnosti problém. Popov byl výborná volba, chce, aby holky podaly co nejlepší výkony a baletní tréninky přizpůsobuje přímo moderní gymnastice," souhlasí Schinzelová.

Spolupráce se zamlouvá také Míčkové. „Ivan je muž a to je změna. Oživil trénink a pozdvihl ho. Vtipkuje, přípravu odlehčuje. Člověk pak tolik nevnímá tu dřinu," chválí trenérskou posilu třiadvacetiletá česká reprezentantka.

Program Grand Prix doplní také mezinárodní závod juniorek Tart Cup, který začíná už zítra ve tři hodiny odpoledne.

Kdy a kde: 31. října – 2. listopadu v hale ve Vodově ulici

Počet startujících: 14 moderních gymnastek z 9 zemí

Program: 31. října: 15.00 – 17.45 hodin (Tart Cup – víceboj juniorek), 1. listopadu: 14.00 – 17.30 hodin (Grand Prix Brno – víceboj seniorek, kvalifikace na finále), 2. listopadu: 11.00 – 12.00 hodin (Tart Cup – finále juniorek), 13.30 – 15.30 hodin (Grand Prix Brno – finále seniorek), od 15.45 hodin galashow – svět tance, hudby a gymnastického umění

Největší favoritky: Margarita Mamunová, Maria Titovová (obě Rusko), Neta Rivkinová (Izrael), Neviana Vladinovová (Bulharsko)

České zastoupení: Monika Míčková, Nataly Hamříková, Anna Šebková a Andrea Kheilová