Závodnice Sokola Brno I míří vstříc třináctému titulu v domácí týmové soutěži v řadě. Dvanáct předchozích ročníků extraligy korunovalo vždy Brno jako vítězný tým. „K číslu třináct mám respekt, ale po výkonech holek na Světovém poháru v minulém týdnu převažuje víra v jejich schopnosti," usmíval se kouč brněnských žen Stanislav Vyzina.

Zkušený trenér narážel na dvojnásobné vítězství, které si ze Světového poháru v Ostravě přivezla současná česká jednička Kristýna Pálešová. Dvojnásobná olympionička v mezinárodní soutěži o víkendu ovládla bradla a kladinu. K tomu navíc další brněnská hvězda Jana Šikulová skončila na svých oblíbených bradlech čtvrtá. „Byl to úžasný závod se skvělou atmosférou. Přišlo hodně lidí, což mě překvapilo. Jako domácí závodnice jsme měly výbornou podporu publika. Vítězství mě zaskočila, takže jsem nadmíru spokojená," zářila Pálešová.

Obě brněnské gymnastky při extraligové soutěži doplní nadějná Alice Jáňová a finalistka juniorského mistrovství Evropy Petra Fialová. „Naše gymnastky jsou hrdé Brňanky a patriotky. Válčí za Brno a za tým. Záleží jim na úspěchu družstva s hlavičkou Sokola Brno I," odmítl Vyzina brněnskou přesycenost úspěchem.

Na brněnskou partu může zatlačit především tým Bohemians Praha a Sokol Kampa. „Neobhájit titul? To se stát může, ale musely bychom mimořádně kazit. Doufám, že si formu pohlídáme a vítězství máme v kapse. Půjdeme sestavy na jistotu. Blíží se konec sezony, jsme unavené a chceme titul," dodala Pálešová.

Kromě extraligy se v Brně o víkendu představí i adeptky na medaile v první a ve druhé lize. Soutěž druholigových žen startuje v sobotu v půl deváté ráno. Prvoligistky se kladině, bradlech, prostných a přeskoku ukážou od půl čtvrté odpoledne. Extraliga přijde na řadu v půl sedmé večer. Nejpočetnější zastoupení má druhá liga, kde startuje devatenáct týmů. Ve stejných časech jsou na programu v neděli i souboje mužů.

„Kristýně se teď daří trošku více, ale ona i Jana Šikulová si prošly mistrovstvími světa, Evropy, univerziádou a velkými pohárovými závody. Jsou zkušené a ví, že když se jedné vede více, rivalita té druhé nepomůže. Navzájem se podporují a jdou za společným cílem," chválil Vyzina na závěr obě největší opory Sokola Brno I.