Vyznavači stále populárnějšího sportu se domluvili, že se v úvodu nové sezony utkají poprvé také na jihu Moravy. „Halový pohár se zatím vždy pořádal v Praze a tentokrát jsme se dohodli, že uděláme mistrovství republiky a změříme síly ve vhodném mezičase, než bude sezona venku. Ze dvou dílů seriálu se sečtou výsledky a vznikne mistr republiky," popsal Michal Konvalina, marketingový manažer společnosti Torrsen Sports, která šampionát pořádá.

PODÍVEJTE SE, JAK VYPADÁ PŘETLAČOVÁNÍ DRAČÍCH LODÍ V BAZÉNU
Zdroj: Youtube

Souboje v bazénu omezují počet účastníků a netradiční bývá také určování vítězů jednotlivých jízd, protože soupeřící posádky sedí na jedné lodi proti sobě. Každý tým tvoří osm pádlujících, z nich minimálně dvě ženy. „Uprostřed lodi se nechají dvě lavičky volně, čímž se čtyři místa vyřadí a zbývá osm lidí na každé straně. Týmy si sednou proti sobě, loď se navede na střed čáry a na pokyn startéra se posádky přetahují. Silnější jde dopředu a po dosažení určité vzdálenosti přetlačí posádku soupeře," vysvětlil manažer.

Ve skupině se utká každé družstvo s každým a podle pořadí pokračují vyřazovacím způsobem. Rozdělují se do tří různých kategorií – Premium Sport, Sport a Fun. „Organizace musí být perfektní, protože závody jsou časově náročné, občas se loď převrátí, musí se vylévat, což program zdržuje," sdělil Konvalina.

Vstup na závody je zdarma a návštěvníci si mohou vyzkoušet také potápěčské ponory, představí se i akvabely v čele s olympioničkou Alžbětou Dufkovou.

Program začíná v jedenáct hodin dopoledne rituálem probouzení draka. „Nacvičily ho pražské oddíly, jezdí s ním po různých závodech a mají velký úspěch. Stojí za to se na něj podívat," nalákal Konvalina.