Škoda. Motocyklový jezdec Karel Hanika do včerejší Velké ceny Německa na Sachsenringu startoval podruhé v kariéře z první řady, umístění na stupních vítězů z toho ale opět nebylo. Tentokrát dojel rodák z Brna v kategorii Moto3 na třináctém místě.

Kvalifikace poslední dobou Hanikovi jdou. V nizozemském Assenu byl stejně jako 
v sobotu v Německu třetí. Teď ještě potvrdit výborné kvalifikační časy v samotném závodě.

V Assenu skončil Hanika osmý a včera na Sachsenringu dopadl i přes výborný start ještě hůř. „Jsme v první řadě, máme dobré nastavení a motorka funguje. To je dobrá výchozí pozice," pochvaloval si český jezdec po kvalifikaci. Včera to nejdřív vypadalo hodně nadějně – Hanika se posunul dokonce do čela závodu, pak se pohyboval mezi pronásledovateli pozdějšího vítěze Dannyho Kenta.

Postupně se ale v pořadí propadal a na Kenta nakonec ztratil osmnáct sekund. Dalších deset sekund za Hanikou projel cílem druhý Čech v seriálu Jakub Kornfeil, který obsadil čtrnácté místo po třech závodech bez bodu. „Závod byl jeden z nejtěžších letos vůbec. Chtěli jsme bojovat v první nebo druhé skupince, ale na to jsem neměl dostatečně dobrý start a úvod závodu. Nakonec jsem tedy rád za body a vítězství ve skupině," řekl závodník z Rohatce na Hodonínsku.

V MotoGP zvítězil suverénně mistr světa Marc Márquez, jenž slavil na Sachsenringu triumf už šestý rok v řadě. Španělský jezdec v Německu poprvé vyhrál v roce 2010.

Jediný Čech v MotoGP brněnský Karel Abraham na Sachsenringu nestartoval, po zranění nohy se vrátí na trať nejdřív za měsíc v Indianapolis. Sezona mu zatím vůbec nevychází, kvůli pádům a potížím s motorkou nemá ani bod. „Nepříjemné je i to, v jaké fázi sezony zranění přišlo. Barcelona, Assen a teď i Sachsenring jsou moje oblíbené okruhy, věřil jsem si, že bych tam mohl konečně prolomit bariéru prvního bodu," řekl Abraham deníku Sport.