Bývalý futsalista brněnského Tanga a současný hráč Helasu nespoléhal ani na přidělený doprovod. „Každý tým měl k dispozici několik policistů, kteří nás hlídali. Jenomže u nás brzy pochopili, že to nemá význam," usměje se šibalsky.

Volný čas mezi zápasy českého týmu ale Havel vyplnil i mimo ruch velkoměsta. „Vyrazili jsme do hor, kde jsme hledali kešku (celosvětová hra, při níž účastníci hledají schránku se vzkazem podle souřadnic GPS pozn. red.)," prozrazuje.

Na turnaji v sálovém fotbale obsadila česká reprezentace dělené páté až šesté místo, ovšem z evropských zemí si vedla nejlépe. „Sešly se nejlepší země světa. Jihoamerické státy, Katalánci, Rusové. Turnaj měl kvalitu," chválí Havel. Narazil i na zvučné protihráče. „Kapitán Kolumbie Jhon Pinilla hrál dva roky futsal v Itálii," připomíná.

Někdejší český futsalový reprezentant už si vyzkoušel populární hru s míčem na trávě či parketách, ale v Kolumbii se setkal se zcela jiným povrchem. „Ve všech halách byly kachličky. To byl mazec. Při zápasech je aspoň natřeli. V Americe je to všude zvláštní, třeba v Brazílii hrají na nějakých deskách," diví se.

Velkou chválu naopak nachází pro kolumbijské příznivce. „Super. Haly byly napěchované, chodily dva tisíce lidí. I když jsme jednou hráli v devět hodin ráno, přišlo osm set fanoušků," přibližuje atmosféru.

Na Světových hrách se předvedli i další čeští sportovci. „Chtěli jsme jít fandit korfbalistům, ale jejich zápas zrovna přeložili," lituje Havel.